eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Márai Sándor, Vajda János, Umberto Eco az érettségin

Egy Márai Sándor-vers, Vajda János és Juhász Gyula két költeményének összehasonlító elemzése és Umberto Eco szerepelt egyebek között az idei magyar írásbeli érettségi tételei között.

Középszinten a diákoknak a vizsga első, 60 perces részében egy ismeretterjesztő szöveghez - A turizmus hatása az ökológiai és társadalmi sokféleségre - kapcsolódva nyolc rövid feladatot kellett megoldaniuk.

Ez magában foglalta a kifejezések értelmezését, a gondolatmenet vázlatba foglalását, a szöveg nyelvi, helyesírási sajátosságainak értelmezését, a szöveghez kapcsolódó fotók szöveges értelmezését és a szövegben felvetett problémával kapcsolatos állásfoglalás önálló megfogalmazását.

A 180 perces szövegalkotás feladatrészben három különböző feladatból választhattak a vizsgázók, és egyet kellett kifejteniük.

Egy, Umberto Ecotól vett idézet nyomán az irodalmi mű, elsősorban a regény címadásának sajátosságairól, a címnek a mű értelmezését befolyásoló szerepéről kellett gondolataikat kifejteniük a vizsgázóknak három-négy magyar vagy világirodalmi példára is hivatkozva.

A másik lehetőség Márai Sándor Halotti beszéd című alkotásának értelmezése elsősorban a magyar nyelvre és kultúrára utaló sajátosságok szempontjából.

Harmadikként az összehasonlító elemzést választhatták, azon belül: Vajda János Húsz év múlva és Juhász Gyula Anna örök című versének összevetését a felejtés és az emlékezés kettősségének oldaláról.

Emelt szint: Ady, Petőfi

Emelt szinten a vizsgázóknak négy különböző feladatot kellett megoldaniuk.

A gyakorlati feladat a fiatalkori egészségmegóvás problémáival foglalkozott. A vizsgázónak egy diákkonferencián elhangzó hozzászólást kell írnia e témáról.

A Nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorban Petőfi Sándor Az apostol című művének egy részletéhez (a szőlőszem-hasonlathoz) kapcsolódó feladatok szerepeltek.

A feladatok között szerepelt még Ady Endre Krónikás ének 1918-ból című alkotásában az archaizálás szerepének formai-világképi vizsgálata, továbbá reflektálás egy korjelenségre.

A hétfői vizsgákon középszinten 91942-en, emelt szinten 6290-en vizsgáztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×