INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Takács Albert: a kampánycsendnek a mai világban nincs funkciója

Infostart / InfoRádió
Takács Albert alkotmányjogász szerint a kampánycsend vonatkozásában nem felel meg a mai kor elvárásainak a választási eljárásról szóló törvény, ezért azt módosítani kellene. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese az InfoRádiónak azt mondta: tulajdonképpen nem mérhető, hogy egy-egy kampánycsendsértés melyik irányba befolyásolja a választókat.

A kampánycsend megsértésének alapvetően kétféle hatása lehet. Nem csak az illető pártra való szavazásra buzdíthat, de akár ellenkező hatást is elérhet, hiszen sokan rossz szemmel nézik a jogszabálysértéseket - vélekedett Takács Albert.

Szankcionálni lehet ugyan a kampánycsendsértéseket, de csak akkor, ha olyan nagy súlyú jogsértésről van szó, amely a választás eredményét lényegesen befolyásolhatja. Ilyen esetben akár a szavazást is meg lehet ismételtetni. Azt bizonyítani, hogy mennyire befolyásolta egy-egy kampánycsendsértés a szavazókat, és így a végeredményt, rendkívül nehéz - ezt Takács Albert is elismeri.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint a kampánycsend ilyenfajta szabályozásának a technika mai világában nincs is túl sok funkciója.

Takács Albert azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a kampánycsend intézménye egyszerűen kikerüljön a választási törvényből, és a választási alapelvek rendezzék azt, hogy mindenki tisztességes magatartást tanúsítson.


A címlapról ajánljuk