eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Stumpf: Orbánt senkire át nem hárítható felelősség terheli

Stumpf István politológus szerint bár Orbán Viktor 18 év alatt szerzett politikai tapasztalata rendkívül fontos a jobboldal számára, a Fideszben nagyobb teret kell adni az új, fiatal, helyi politikában edződött politikusoknak.

Orbán Viktort "senkire át nem hárítható felelősség terheli azért, hogy a Fidesz nem tudta megnyerni a választásokat. Minden eszköz rendelkezésére állt, minden lehetőség birtokában volt. Relatív értelemben sikeres volt, mert meg tudott őrizni egy igen jelentős konzervatív tábort, de kormányváltást nem tudott előidézni" - mondta Stumpf István az InfoRádiónak, azt indokolva, hogy miért kell Orbán Viktornak felajánlania lemondását.

"Az a politikai tapasztalat, professzionalizmus és rutin, amit Orbán Viktor 18 év alatt szerzett, rendkívül fontos a jobboldal számára, ugyanakkor lehetővé kell tenni, hogy az új és fiatal, helyi politikában edződött politikusok és tapasztalt Fidesz-vezetők sokkal nagyobb súllyal szóljanak bele a Fidesz politikájában, mint ahogy arra eddig sor kerülhetett" - tette hozzá Stumpf István.

A politológus szerint a második fordulóban egyrészt érvényesült a győztesre szavazás effektusa, de a kormánykoalíció győzelméhez hozzájárult az is, hogy a Fidesz az elkövetett stratégiai és taktikai hibák miatt nem tudta érvényesíteni azt a mobilizációs képességét, amelytől sokan komoly eredményeket vártak.

Stumpf István rámutatott: egyetért Orbán Viktorral abban, hogy Magyarországon "a választójogi rendszer vastörvénye érvényesül".

Vagyis ha valakinek nincs koalíciós partnere, akkor egyedül nagyon nehéz választást nyerni.

A politológus szerint a Fidesz és az MDF konfliktusos viszonya jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy olyan szavazatok is elvesztek, amelyek egyébként a jobboldalt erősítették volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×