eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ami a választások után jön

Az új Országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze a választás végeredményének kihirdetését követő egy hónapon belül. Jogerős végeredmény várhatóan május 7-8-án lesz.

Sólyom László vasárnap, az előzetes választási eredmény ismeretében azt mondta: annak ellenére, hogy még nincs végleges eredmény, külön-külön tárgyalni fog a pártok vezetőivel és a miniszterelnök-jelöltekkel annak érdekében, hogy a kormányfő jelölése és a kabinet megalakítása minél hamarabb megtörténhessen.

A parlament alakuló ülésén választja meg tisztségviselőit. Az új Országgyűlés megalakulásával a kormány, a kormányfő megbízatása megszűnik, és korlátozott hatáskörrel, ügyvezető kabinetként működik tovább.

A miniszterelnök megbízatásának megszűnése után a köztársasági elnök köteles 30 napon belül javaslatot tenni az Országgyűlésnek az új kormányfő személyére.

A miniszterelnökről és a kormányprogramról egyszerre szavaz a parlament. Elfogadásához az összes képviselő több mint felének igenlő szavazata, legalább 194 voks szükséges.

A rendszerváltozás óta töretlen gyakorlat szerint az államfő a pártok vezetőivel történt konzultáció után, az új parlament erőviszonyainak figyelembevételével tesz javaslatot a miniszterelnök személyére.

A köztársasági elnök 1990-ben, 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is a kormányképes parlamenti többség jelöltjét bízta meg kormányalakítással.

Amennyiben a kormány megbízatásának megszűnése esetén az államfő által miniszterelnöknek javasolt személyt a parlament az első személyi javaslat megtételének napjától számított 40 napon belül nem választja meg, a köztársasági elnök a választások kitűzésével egyidejűleg feloszlathatja az Országgyűlést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×