INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A Fidesz rosszabbul járt az egységgel?

Infostart / InfoRádió
Bár Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta, hogy az együttműködés és összefogás című tantárgyból "hasaltak el", a választási eredmények azt mutatják: ahol megvalósult a jobboldali egység, ott sok esetben vesztett a polgári oldal jelöltje.

Egyelőre vesztésre áll a gödöllői körzet közös jobboldali jelöltje, bár ez az állás még megfordítható a külföldön leadott voksokkal.

Jelenleg úgy néz ki: Gémesi György 16 év után kiesik a törvényhozásból, sem egyéniben, sem listán nem jut be a parlamentbe.

Hasonló a helyzet Pásztó MDF-es polgármesterével is. Sisák Imre a jobbközép erők összefogása ellenére maradt alul a választásokon.

Az is tény, hogy a második fordulóban 24 helyen nem léptek vissza a fórum jelöltjei, ezeken a helyeken mégis 20 mandátumot bezsebelt a Fidesz-KDNP.

Húsz helyen azonban visszalépett a kisebbik ellenzéki párt, de szinte mindenütt tarolt az MSZP, csak 4 kerületben arattak diadalt a jobboldaliak.

A Fidesz elnöke az MTV Nap-kelte című műsorában azt mondta: sok múlt azon, hogyan lépett vissza az MDF-es jelölt.

"Ha valaki úgy lépett vissza, hogy azt mondta: visszalépek, és arra kérek mindenkit, hogy a kormányváltás érdekében támogassa a Fideszt, az egy más visszalépés. És még részt is vesz a kampányban, mert ilyen MDF-esek is voltak. Ez más, mintha csak egyszerűen eltűnik az MDF-es, és nincs ott" - jelentette ki a Orbán Viktor.

Siklóson arra volt példa, hogy visszalépett az első körben nagy támogatottsággal rendelkező MDF-es jelölt, de Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt rendezvényén jelent meg, igaz, nem mondott beszédet és nem nyilatkozott arról sem, kire voksoljanak szavazói.

Elemzők a részvételi és támogatottsági adatokból arra a következtetésre jutottak, hogy a polgári oldal támogatói közül sokan nem szavaztak a második fordulóban, ugyanis nem volt világos számukra a helyzet azt követően, hogy Orbán Viktor visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől.


A címlapról ajánljuk