eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk

A Fidesz rosszabbul járt az egységgel?

Bár Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta, hogy az együttműködés és összefogás című tantárgyból "hasaltak el", a választási eredmények azt mutatják: ahol megvalósult a jobboldali egység, ott sok esetben vesztett a polgári oldal jelöltje.

Egyelőre vesztésre áll a gödöllői körzet közös jobboldali jelöltje, bár ez az állás még megfordítható a külföldön leadott voksokkal.

Jelenleg úgy néz ki: Gémesi György 16 év után kiesik a törvényhozásból, sem egyéniben, sem listán nem jut be a parlamentbe.

Hasonló a helyzet Pásztó MDF-es polgármesterével is. Sisák Imre a jobbközép erők összefogása ellenére maradt alul a választásokon.

Az is tény, hogy a második fordulóban 24 helyen nem léptek vissza a fórum jelöltjei, ezeken a helyeken mégis 20 mandátumot bezsebelt a Fidesz-KDNP.

Húsz helyen azonban visszalépett a kisebbik ellenzéki párt, de szinte mindenütt tarolt az MSZP, csak 4 kerületben arattak diadalt a jobboldaliak.

A Fidesz elnöke az MTV Nap-kelte című műsorában azt mondta: sok múlt azon, hogyan lépett vissza az MDF-es jelölt.

"Ha valaki úgy lépett vissza, hogy azt mondta: visszalépek, és arra kérek mindenkit, hogy a kormányváltás érdekében támogassa a Fideszt, az egy más visszalépés. És még részt is vesz a kampányban, mert ilyen MDF-esek is voltak. Ez más, mintha csak egyszerűen eltűnik az MDF-es, és nincs ott" - jelentette ki a Orbán Viktor.

Siklóson arra volt példa, hogy visszalépett az első körben nagy támogatottsággal rendelkező MDF-es jelölt, de Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt rendezvényén jelent meg, igaz, nem mondott beszédet és nem nyilatkozott arról sem, kire voksoljanak szavazói.

Elemzők a részvételi és támogatottsági adatokból arra a következtetésre jutottak, hogy a polgári oldal támogatói közül sokan nem szavaztak a második fordulóban, ugyanis nem volt világos számukra a helyzet azt követően, hogy Orbán Viktor visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×