eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Politika az interneten: blogok, online közvetítések, fórumok

Blogok, internetes élő közvetítések, fórumok - egyre nagyobb hangsúlyt kap a politikai kommunikációban is az internet. Bár az idei választási kampányban még elsősorban a hagyományos médiacsatornák közvetítésével jut el a tömegekhez az interneten születő kommunikáció, Babarczy Eszter újmédia-kutató szerint a közvélemény kialakulásának egy új fontos műfaja született meg.

A legtöbben talán Gyurcsány Ferenc blogját, vagyis internetes naplóját ismerik, legalábbis hallomásból, de egy sor más politikus, például Lamperth Mónika mindennapjairól is olvashat már az ember az interneten.

Ennek ellenére a blogoknak még nincs közvetlen hatása a közvéleményre és így a választásokra, hiszen Magyarországon az emberek maximum 2-3 százaléka olvasott bele valaha egy blogba - mutatott rá az InfoRádiónak nyilatkozva Babarczy Eszter.

Az újmédia-kutató szerint a blogok hatása egyelőre inkább úgy érvényesül, hogy a bejáratott médiacsatornák odafigyelnek politikus bloggerekre és közvetítik a blogolás tényét, illetve egyes elemeit a választók felé.

Van egy fiatal csapat

A Fidesz is aktívabban használja az internetet, mint négy évvel ezelőtt, rendszeresek például a pártrendezvények, sajtótájékoztatók, nagygyűlések élő online közvetítései.

Babarczy Eszter szerint látszik, hogy van egy fiatal csapat, aki jól érti ezt a médiumot, de a Fidesz egyelőre nem szán olyan szimbolikus szerepet az internetnek saját kommunikációjában, mint amilyet akár az MSZP miniszterelnök-jelöltje blogjával.

Annak ellenére, hogy a fórumozók sincsenek túl sokan Magyarországon, hiszen a lakosságnak talán 1-2 százaléka az, aki akár egyetlen üzenetet is elküldött valaha egy fórumra, mégis úgy tűnik, hogy a közvélemény kialakulásának egy fontos új műfaja, amit a politikusok figyelemmel követnek és amelyre hivatkoznak is - mutatott rá Babarczy Eszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×