eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin

A választások után befagyasztják a béreket?

A személyi jövedelemadó-kedvezmények csökkentése, a minimálbér megadóztatása, és a közszféra béreinek befagyasztása összesen akár 1 százalékkal is csökkenthetné az államháztartás hiányát.Olvassa el lapszemlénket!

A Népszabadság arról ír, hogy gázcsatát megelőlegező nyilatkozatháború robbant ki tegnap, miután az orosz Gazprom elnöke megfenyegette Európát: amennyiben az EU-tagállamok kormányai megakadályozzák, hogy az orosz cég közvetlen befolyást szerezzen az ellátórendszerekben, a jövőben a gázszállításokkal is más régiókra fognak koncentrálni. Alekszej Miller, a gázóriás elnöke az EU nagyköveteivel folytatott tárgyalásai után közölte: nem vezet jó eredményekre, ha a Gazprom külföldi tevékenységét megpróbálják korlátozni, és a gázszállításokat "politizálni". Emlékeztetett rá, hogy aktívan keresik a piacokat Észak-Amerikában és Ázsiában.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy áprilistól 3 százalékos béremelést ír elő a törvény a közalkalmazottaknak, így az egészségügyi dolgozóknak is. Közülük azonban sokan egyetlen fillérrel sem visznek majd haza több pénzt az eddiginél, a különböző pótlékokat és pluszjuttatásokat ugyanis a béremeléssel párhuzamosan megkurtítják. Batiz András kormányszóvivő azt állította: a háromszázalékos kötelező béremelés fedezeteként a kormány emeli a fekvőbeteg-ellátó intézmények és a járóbeteg-szakrendelők finanszírozását.

Az Index írása szerint nagy nyomás alá kerül Magyarország új kormánya a választások után: a pénzügyi piacok és az Európai Unió is afelé nyomja majd, hogy megbirkózzon a hatalmasra duzzadt deficittel, amely az előrejelzések szerint ebben az évben a GDP nyolc százalékát elérheti. A Reuters szerint például az szja - kedvezmények csökkentése és a minimálbérre kivetett adó a 8 százalékosra várható deficitet fél százalékkal csökkenté. A közszféra béreinek befagyasztása is ennyit hozna a konyhára, bár politikai veszteség nélkül egyiket sem lehetne keresztülvinni.

A Világgazdaság összeállítása szerint a munkanélküli szakmunkások toplistáját az eladók vezetik, közel 30 ezren keresik álmaik állását. Második helyen a lakatosok vannak, jelenleg 43 munkanélküli jut belőlük egyetlen üres álláshelyre, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján összesen majdnem 10 ezren várnak közülük munkára. A dobogó harmadik fokán a tehergépkocsi-vezetők állnak 9500-an, nekik 210 munkaadó kínál posztot, s a számukra leggyakrabban ígért bruttó bér 90 ezer forint. Bár a munkaügyi tárca álláspiaci elemzése szerint az építőipari cégek egynegyede tartósan munkaerőhiánnyal küzd, vagyis már több mint egy éve nem talál megfelelő szakembert, addig a regisztrációban szereplő 9452 kőműves hiába várja az állásajánlatokat. Egyelőre alig több mint 300-an tudnának elhelyezkedni, a kereső cégek átlagosan bruttó 100 ezer forintos fizetést ajánlanak számukra.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy sok a találgatás az új kormány pénzügyminiszterének a személye körül. A második Gyurcsány-kabinetben Veres János marasztalása a folytonosságot jelezné, míg egy új ember a reformtervek hitelességét növelné. A lap által megkérdezett szakértők többsége szocialista kormányalakítás esetén is cserére számít, bár akad ellenkező vélemény is. Egy Fidesz-kormány megalakulása esetén egyszerűbb a helyzet: Matolcsy György és Varga Mihály jöhet szóba.

A portfolio.hu írása szerint jobb helyzetben van a Velencei-tó környéki ingatlanpiac, mint a balatoni. A nyaralókat ugyan itt is nehéz eladni, a Budapesttől mindössze 50 kilométerre fekvő tóparti települések merőben új megvilágításba kerültek az elmúlt időben. Egyre többen választják ugyanis a térséget állandó lakhelyül, elsősorban a fővárosiak költöznek ki ide. A nyaralóingatlanok piaca kísértetiesen hasonlít a Balaton-partra, azaz erős túlkínálat mellett csökkenő árak jellemzik. Míg egy 500 négyzetméteres telken lévő kisebb nyaralót 3-4 évvel ezelőtt kb. 7.5 millió forintért lehetett eladni, addig ma kb. 5.8 milliót remélhetnek a nyaralójukat értékesíteni kívánó ingatlantulajdonosok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×