INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Árvíz: vészhelyzet és 15 ezer önkéntes - képgalériával

Infostart / InfoRádió
Elrendelte a veszélyhelyzetet a Hármas-Körösön a kormány, amely azután döntött így, hogy a folyón minden eddiginél magasabb vízállásra lehet számítani a következő napokban. Korábban a Tisza Kisköre és az országhatár közötti részén, a Maroson, valamint a Zagyva és a Hármas-Körös torkolati szakaszán léptettek életbe rendkívüli árvízvédelmi készültséget.

A Hármas-Körösön minden eddiginél magasabb vízállásra lehet számítani Gyomaendrődnél szerdán, illetve Szarvasnál csütörtökön - mondta az InfoRádiónak a Békés megyei Önkormányzat szóvivője. Az érintett szakaszon mintegy 25-26 kilométeren kell nyúlgátakat építeni, amelyeken jelenleg is dolgoznak - mondta Bod Tamás, hozzátéve, hogy minden remény megvan arra, hogy idejében elkészüljön a nyúlgátrendszer.

Több mint 15 ezren a gátakon

Lamperth Mónika belügyminiszter kedden közölte: országszerte jelenleg 15.200-an dolgoznak a gátakon, beleértve az önkénteseket és a katonákat is. További hatezer olyan ember áll készenlétben, akik polgári védelmi kiképzésben vettek részt - tette hozzá a tárcavezető.

Varga László, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője elmondta: a Tisza középső részén három markáns árhullám-kép keveredik. Szolnok felett az 1999-es típusú árhullám figyelhető meg, a Szolnok alatti a 2000-es árhullámhoz kezd hasonlítani, míg Csongrádtól lefelé egy harmadik típusú, vegyes árhullám-kép figyelhető meg.

Szegeden egyelőre bírják a gátak

Egyelőre nem készülnek kitelepítésekre Szegeden sem, bár készen áll a forgatókönyv arra az esetre is, ha végül szükség lenne rá - mondta az InfoRádiónak a város polgármestere, aki az InfoRádióban elmondta: kérésére szerdán az egyetemisták is bekapcsolódnak a védekezési munkákba.

Botka László szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy várhatóan hosszabb ideig kell majd védekezni, hiszen a vízügyi szakemberek szerint akár május közepéig is nagyon magas vízszint várható a Tiszán az egymást követő árhullámok miatt.

Szolnoknál reggel elérte a Tisza a 10 méteres magasságot


Légifelvételek a tiszai árvízről (fotó: promenad.hu) (képgaléria)

Szolnok polgármestere az InfoRádióban elmondta: szerda hajnalban 1005 centiméteren tetőzött a Tisza a városnál. Botka Lajosné hozzátette: a szakemberek szerint több napig lesz 10 méter körüli vízállás Szolnoknál, ezért a belváros felőli részen tovább erősítik a gátakat.

A Tisza - az előrejelzések szerint - Szegednél fél méterrel a valaha mért legmagasabb vízállás felett tetőzik a hét második felében.

A gátak megerősítése már csak a Szolnoktól délre eső településeken folyik, a várostól északra csak megerősített figyelőszolgálatra van szükség. A vízügyi szakemberek arra készülnek, hogy Szolnoknál mintegy két hétig hasonló magasságban marad a Tisza vízszintje.


A címlapról ajánljuk