eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

A Duna már könyörületes, a Tisza tovább támad - képgaléria!

Újabb árhullám indult el a Tisza felső szakaszán az elmúlt napokban lehullott csapadék miatt. Szegednél a a vízszint már meghaladta az 1970-ben mért 960 centiméteres rekordértéket, hétfőn reggelre elérte a 964 centimétert. Szolnoknál is a korábbi becsléseknél nagyobb, 10 méteres vízállás várható. Szegeden korlátozó intézkedést vezettek be: a Tisza mindkét partján csak az árvízi védekezésben résztvevők tartózkodhatnak a gátak közelében. A tömegközlekedési járműveket ingyenesen lehet igénybe venni a városban. A védekezés eddig nyolcmilliárd forintba került.

A védelmi munkákban országszerte összesen 11 ezren vesznek részt, és csaknem ugyanennyi embert lehet riasztani szükség esetén - tájékoztatott a katasztrófavédelem szóvivője.

Közben újabb 550 katonát vezényeltek a gátakra, 150-en Szolnoknál, 400-an Szelevény és Tiszasas között dolgoznak.

Dobson Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy elsősorban nem a magas vízállás, hanem a hosszan tartó tetőzés és a lassú apadás okozhat problémákat a Tisza mentén.

Összesen 716 kilométeren van árvízvédelmi készültség a Tiszán, a Zagyván, a Maroson és a Hármas-Körösön - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs illetékese. Antók Gábor elmondta: a Duna vízállása reggel Bajánál 780 cm, Mohácsnál pedig 801 cm volt.

A Tisza Tiszabecsnél apad, a Vásárosnamény-Záhony közötti szakaszon enyhén árad.


Folyónézőben Szegeden
(fotók: www.promenad.hu) Képaléria!

Tokajnál a folyó vízállása 809 cm volt, a tetőzés óta 83 cm-t apadt.
Tiszafüredtől a déli országhatárig továbbra is árad a folyó. Szolnoknál reggel 983, Szegednél 947 cm volt a vízállás. Mindkét városnál a napokban várható tetőzés.

A Bodrogon folytatódik a lassú apadás, Sárospataknál a vízállás 636 centiméteres volt. A Körösök és a Maros továbbra is árad.


A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint azért van szükség újabb munkaerőre, mert a csapadékos időjárás miatt a korábban jelzettnél várhatóan magasabb lesz a folyó vízállása a tetőzéskor. A katonák közül 150 Szolnokon, 400 pedig Szelevény és Tiszasas között dolgozik.

Rekordot döntött a Tisza

Szolnoknál hétfőn, Szegednél néhány nappal később várják a Tisza tetőzését. A csongrádi megyeszékhelynél a vízszint már meghaladta az 1970-ben mért 960 centiméteres rekordértéket, hétfőn reggel elérte a 964 centimétert. A tetőzést 980 centiméterre várják. Közben a szakemberek arról számoltak be, hogy Szolnoknál is a korábbi becsléseknél nagyobb, 10 méteres vízállás várható.

Korlátozó intézkedések Szegeden

Szeged polgármestere közölte: korlátozó intézkedést vezettek be a városban. A Tisza mindkét partján csak az árvízi védekezésben résztvevők tartózkodhatnak a gátak és a védművek közelében. Botka László hozzátette: a város lakóit arra kérték, ne használják gépkocsijaikat, hanem a most ingyenesen igénybe vehető tömegközlekedési járművekkel utazzanak.

Szeged polgármestere az InfoRádiónak elmondta azt is: a városban teljes szivattyúzási tilalmat rendeltek el. Arra kérték a lakosságot, ha bárki árvízi jelenséget észlel háza környékén, ne maga intézkedjen, hanem értesítse az árvízvédelmi szakembereket.

Egy órát is késhetnek a vonatok

Továbbra is 30-60 perces késésre kell számítani a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Debrecen, illetve Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon a tiszai árvíz miatt.

A vasúttársaság szóvivője elmondta: hétfőn a vasárnapi menetrend lesz érvényben, és mentesítő járatokat indítanak a Nyíregyháza Debrecen-Miskolc-Budapest vonalon.

Kavalecz Imre hozzátette: továbbra is érvényben vannak a Tisza magas vízállása miatt bevezetett korlátozások. Ennek értelmében a Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza, Szolnok-Szentes és Szolnok-Békéscsaba vasútvonalon a személyvonatok egy része csak Szajolig jár onnan autóbuszok viszik az utasokat Szolnokra.

A szóvivő tájékoztatása szerint kerülő úton közlekednek a szerelvények a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen vonalon, és mintegy egyórás késéssel közlekedik a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza InterCity vonat.

Debrecen és Püspökladány, illetve Nyíregyháza és Záhony között a közvetlen InterCity összeköttetés szünetel. Nem jár a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Kecskemét-Szeged útvonalon tervezett Desiro IC vonatpár sem az árvízi korlátozások miatt.

Nyolcmilliárd forintot vitt a víz

Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az év elejétől eddig mintegy 8 milliárd forintot fordítottak, amiből az árvízvédelmi munkálatok 5,4 milliárdot, míg a belvízvédelem 2,6 milliárdot emésztettek fel - közölte vasárnap Reich Gyula, Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője.

{{keretes_cim}}

Fónagy János országgyűlési képviselő, a Fidesz árvízvédelmi bizottságának vezetője szerint kisebb lenne azonban a veszélyeztetettség a Tiszán, ha a kormány teljesítette volna a tervezett árvízvédelmi fejlesztéseket. Emlékeztetett arra, hogy a Horn-kormány öt, az Orbán-kormány kétszáz, a Medgyessy-Gyurcsány-kormány pedig mindössze 70 kilométernyi gátszakaszt erősített, illetve magasított meg a szükséges 800-ból.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×