eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán: kemény nyári munkára kell felkészülnünk

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje elégedett a párt kampányával, a reménybeli kormányváltás után pedig a valós helyzet teljes feltárását tartja az első szükséges lépésnek. Orbán Viktor az InfoRádiónak a kampány végén adott exkluzív interjújában úgy vélekedett: a Fidesz kormányra kerülése esetén keményen kell a nyáron dolgozniuk ahhoz, hogy mielőbb rendbe tegyék a gazdaságot és megvalósíthassák ígéreteiket.

A Fidesz-kampány értékelése

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint az "elégedettség hangján lehet beszélni" a párt kampányáról; sikerült elérniük azt az alapvető célt, hogy megkönnyítsék az emberek április 9-ei döntését.

Az emberek ismerhetik a lényeges kérdésekben képviselt álláspontunkat, az embereinket és a stílusunkat - tette hozzá.

A munkahelyteremtésről és a munkahelyek számáról

Az emberek számára a munkahely az egyik legfontosabb dolog; ugyanakkor ezen a téren a helyzet radikálisan romlik, egyre nő a munkanélküliség, és egyre kevesebb embernek van biztos megélhetése - értékelte a jelenlegi helyzetet Orbán Viktor.

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje kijelentette: az emberek radikális megoldást várnak, és ő vállalja, hogy ezt megvalósítja.

"Munkát a kis és közepes vállalkozások adnak, akik akarják a társadalombiztosítási járulékok radikális csökkentését. Ha ez megtörténik, akkor ők tudnak gyorsan új munkahelyeket létrehozni, valamint a szürke- és feketegazdaságban működő munkahelyeket be tudják hozni az adózott világba. Biztos vagyok benne, hogy a munkahelyteremtés a következő fél év sikertörténete lesz" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A korábbi tapasztalatokkal kapcsolatban a Fidesz elnöke elmondta: 1998 és 2002 között a polgári kormány jelentősen, 9 százalékról 5,7 százalékra csökkentette a munkanélküliséget; miközben a baloldali kormányok alatt nőtt az állástalanok száma.

Hiszek abban, hogy Magyarországon megvalósítható a teljes foglalkoztatottság - tette hozzá Orbán Viktor.

A bérek emelése

A legnagyobb ellenzéki párt kormányfőjelöltje szerint több okból is a nyugat-európai szinthez kell közelíteni a magyarországi béreket.

"Egyrészt, hogy jobban éljenek az emberek, másrészt, ha a bérfelzárkóztatás nem történik meg, akkor a legjobban képzett munkaerő elhagyja majd az országot. Különösen azután, hogy majd Németország és Ausztria is megnyitja munkaerő-piacát a magyar dolgozók előtt" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A politikus szerint a béremelés szükségességét a vállalkozók is elfogadják, csak az ütemezés a kérdés.

Az államnek az a dolga, hogy a járulékok csökkentésével, az adórendszer egyszerűsítésével, a felesleges állami bürökrácia leépítésével megkönnyítse a bérek emelkedését - tette hozzá.

Budapest-minisztérium

Orbán Viktor erről a témáról azt mondta: a fővárosi fejlesztéseket össze kell hangolni. Az elképzelés nem új: már Budapest egyesítése előtt is felismerték, és a nemzeti, valamint a budapesti közmunkatanács formájában meg is valósították. "Az eddigi megoldási formák nem váltak be, hiszen ma a fővárosban sem haladni, sem megállni nem lehet" - indokolt a Fidesz miniszterelnök-jelöltje.

Egyeztetésre, az erők összefogására mindenképpen szükség van - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az első intézkedésekről

A Fidesz kormányfőjelöltje kijelentette: a munkahelyteremtéshez vezető lépések mellett a tényleges költségvetési helyzet megismerését, a valóság feltárását tartja a legfontosabbnak.

"Minden ember érzi, hogy a kormány eltitkolja előlük a gazdasági adatokat, a pénzügyminiszter el is mondta, hogy azért nem teszik közzé a gazdaság első negyedéves számait, mert az befolyásolná a választásokat. Köszönjük szépen, nem kérünk az ilyen gyámkodásból" - mondta Orbán Viktor.

A költségvetést radikálisan át kell alakítani, olyan pótköltségvetést kell megalkotnunk, amely felér egy új költségvetéssel - tette hozzá a Fidesz elnöke.

A politikus közölte: vannak olyan intézkedések, amelyek függnek attól, milyen állapotban veszik át az államkasszát, de vannak arkhimédeszi programpontok, amelyek végrehajtásához mindenképpen ragaszkodnak.

A tb-járulék csökkentése mellett Orbán Viktor ilyennek nevezte az állami luxuskiadások megszüntetését, a bürokrácia leépítésétől a látványos intézkedésekig, mint amilyen a kormányzati luxusautók nyilvános értékesítése.

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje a mindenképpen szükséges intézkedések között említette a kormány tagjainak költségvetésért viselt személyes anyagi felelősségét, valamint a költségvetési tanács felállítását is, amely a büdzsé realitása felett ítélkezhet.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva a legnagyobb ellenzéki párt kormányfőjelöltje elmondta: nem befolyásolja a tevékenységüket, hogy ősszel az önkormányzati választásokon is meg kell méretni magukat.

"Kemény nyári munkát kell vállalni, mert a helyzet olyan súlyos, hogy nem engedhetjük meg magunknak a nyári pihenést. A forint labilis és sérülékeny, szakértők a 300 forint/euró árfolyamot sem tartják kizártnak. Dolgoznunk kell, mert nem engedhetjük meg, hogy a valutában eladósodott magyar családok helyzete megrendüljön" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Távlatosabb tervek

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a Fidesz kormányra kerülése esetén szükség lesz az ellenzékkel való együttműködésre a kétharmados törvények miatt.

"Először is jó szándékkal, valamint a valóság feltárásával akarjuk rávenni őket az együttműködésre. Szerintem olyan a helyzet, hogy egyetlen parlamenti párt sem húzhatja magát ki bizonyos munkák elvégzése alól" - vélte Orbán Viktor.

A pártelnök közölte: elkészült az a programcsomag, amely a módosítani kívánt kétharmados törvényeket tartalmazza.

"Készek vagyunk a választások után a többi parlamenti párttal tárgyalni, a bürokrácia csökkentésének, valamint az ésszerűbb oktatás és egészségügy kialakításának a szükségességével mindenki egyetért, a részletekről pedig tárgyalni kell" - tette hozzá a Fidesz vezetője.

Orbán Viktor szerint minden olyan lépés fontos, amely segíti, hogy a fiatalok annyi gyereket vállaljanak, amennyit szeretnének, mert ha a jelenlegi népességcsökkenés folytatódik, egy idő után már nem lehet majd megállítani azt.

Külgazdaság

Az új kormány a piacszerzésben a gazdasági kamarának szán jelentős szerepet. A külképviseleti rendszer gazdasági vonulatát kormányra kerülése után Orbán Viktor lényegében a gazdasági kamara kezébe adná. Nem az államnak kell piacot szereznie, hanem hozzá kell segítenie ehhez a gazdasági kamarát és az üzleti élet szereplőit - összegzett a Fidesz miniszterelnök-jelöltje az InfoRádiónak a kampány utolsó napján adott exkluzív interjújában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×