eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Addig számolják, míg kétszer ugyanaz jön ki

A szavazókörök bezárása után a szavazatokat a bizottságok legalább kétszer összeszámlálják. Ha nem egyezik az eredmény, akkor addig kell számlálni, amíg kétszer ugyanaz az eredmény nem jön ki. Az eredményt adott esetben bárki megtámadhatja.

A szavazatszámláló bizottságnak külön kell összesítenie a listás és az egyéni szavazatokat, az eredmény és a jegyzőkönyv kiállítása előtt legalább kétszer.

Ha nem ugyanaz az eredmény jön ki, addig kell újraszámlálni a szavazatokat, amíg az eredmény kétszer azonos nem lesz - derül ki a valasztas.hu-n található tájékoztatóból.

Ezután mikor kell még újraszámolni a szavazatokat?

A választási eljárásról szóló törvény két szabályrendszert állapít meg a szavazatok újraszámlálására - mondta Tóth Zoltán választási szakértő.

A jogszabály szerint mindenképpen újra kell számolni a szavazatokat akkor, ha az érvénytelen szavazatok száma meghaladja az első és a második helyen végzett jelölt közötti szavazatkülönbséget. Újra kell számolni a szavazatokat akkor is, ha az első és a második jelölt közötti határ 1%-nál kevesebb.

Vannak olyan helyzetek, amikor a választási bizottság dönthet arról: szükség van-e a szavaztok újraszámlálására. Ilyen például, ha választási csalásra utaló bejelentés érkezik.

Csak bizonyítékokkal lehet kifogást emelni

A megállapított eredmény ellen - szűk határidővel - lehet kifogást benyújtani, de ezt bizonyítékkal is alá kell támasztani - tette hozzá Tóth Zoltán.

A választási bizottság ezeket haladéktalanul megvizsgálja. Döntése ellen a felettes választási bizottságnál lehet fellebbezni, és ha az ott született határozatot sem fogadja el a kifogását benyújtó állampolgár, akkor egészen a bíróságig elmehet.

A törvény szerint egyébként az újraszámlálás feltétele, hogy legyen matematikai esély az eredmény megváltoztatására.

A szavazólapokat és egyéb iratokat a polgármesteri hivatalban őrzik, 90 napig, vagy kifogás esetén az ügy jogerős elbírálásáig. Azután a jegyzőkönyvek a levéltárba kerülnek, minden mást pedig megsemmisítenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×