eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Miniszterelnök-jelöltek: békés egyet nem értés

Munkahelyteremtés, egészségügy, korrupció, gazdaságfejlesztés - erről a négy témáról vitatkoznak ma este a miniszterelnök-jelöltek. Az MSZP-t Gyurcsány Ferenc, a Fideszt Orbán Viktor, az SZDSZ-t Kuncze Gábor, az MDF-et pedig Dávid Ibolya képviseli az InfoRádió által is élőben közvetített vitán.

Munkahelyteremtés

A Fidesz elnöke azt mondta, hogy Magyarország egyetlen esélye a munka.

A munka az emberek szemében soha nem volt politikai kérdés, ezért fájdalmas, hogy ma több mint 400 ezer embernek nincs állása - közölte Orbán Viktor.

A változtatás kulcsát a kis- és közepes vállalkozások jelentik, ők pedig társadalombiztosítási járulékcsökkentést kívánnak. Ezt a Fidesz - a tömeges munkavállalás elősegítéséért - meg is teszi - tette hozzá.

Orbán Viktor közölte: segíteni akarják a gyermekes nők, a romák és a fogyatékos emberek munkavállalását is.

Mint mondta: egy 35 éves, három gyermekes anyuka, ha munkát keres, azt a tanácsot kapja, hogy tagadjon le tíz évet és tagadja le három gyerekét.

A szabad demokraták elnöke azt mondta, hogy az Orbán Viktor által felsorolt eszközök "érdekesek és jók", de az állami beavatkozással létrejövő munkahely egy másikat szüntet meg.

Az igazi kérdés, mitől lesz versenyképes a magyar gazdaság. Piacokat kell a gazdaságnak találnia, ettől lesznek új munkahelyek - mondta Kuncze Gábor.

Kiszámítható viszonyok, alacsony adók, piaci lehetőségek, tiszta versenyhelyzet kell a munkahelyteremtéshez - tette hozzá.

Kuncze Gábor úgy vélekedett, hogy különös fontossága van a tudásnak, a pályakezdők, a hátrányos térségben élők és a 40 év fölöttiek megsegítésének.

A szocialista miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy az ő álláspontja az előző két felszólaló véleményének ötvözete.

Nem lehet csak az államra, vagy csak a piacra bízni a munkahelyek teremtését - közölte Gyurcsány Ferenc.

"Ha az állam egy csettintéssel megoldhatná, akkor mindenki csettintene, aki politikus" - mondta.

Lényeges, hogy a vállalkozóknak legyen lehetőségük külföldi piacokra jutni, illetve az, hogy a magyar piac erős legyen - tette hozzá.

A kormányfő úgy vélekedett, hogy a munkahelyteremtéshez a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, korszerű szakképzés és kiszámítható állam kell.

"Ott van erős gazdaság, ahol nagyon jó a közlekedés" - jelentette ki.

Nemzeti közmunka programot kell hirdetni azoknak, akik alacsonyabban képzettebbek - fűzte hozzá.

Az MDF elnöke kakasviadalnak nevezte a két nagy párt vitáját, ami szerinte azt jelenti, hogy nincsenek értelmes programok.

Emlékeztetett: Orbán Viktor 100 ezer forintos minimálbért ígért, ami szerinte ahhoz vezetne, hogy nagyon sokan, köztük elsősorban a fiatalok elveszítenék állásukat.

Tőkejuttatásban kell részesíteni a vállalkozásokat, kedvező adórendszert kell kialakítani és csökkenteni kell a bürokráciát - mondta Dávid Ibolya.

A politikus javaslatot tett az egykulcsos adó bevezetésére, a részmunkaidő meghonosítására, a 45 évnél idősebbekkel szembeni diszkrimináció megszüntetésére.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: sikertelen volt az elmúlt négy év a munkahelyteremtésben. Hangsúlyozta: a minimálbért négy év alatt kell megemelni. Mint mondta, ezt nemcsak a Fidesz, hanem a szocialisták is javasolják.

Kuncze Gábor szerint a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megállapodniuk a bérekről.

"Így néz ki, amikor a politika azt gondolja magáról, hogy mindenható" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta, hogy kormánya is tárgyalt a munkaadókkal és a munkavállalókkal. A jelölt kiemelte azt is, hogy a radikális lépések nem hatnak jól a gazdaságra.

Dávid Ibolya a 40 év feletti nőket érő diszkriminációval kapcsolatban arra szólította fel ellenfeleit: "ebben az ügyben tegyék félre a kakaskodást", hiszen a probléma megoldása egyetlen fillérbe sem kerül

Egészségügy

Kuncze Gábor szerint az egyik legnagyobb kihívást az egészségügy átalakítása jelenti a politika számára.

A mai rendszer nem ad megfelelő szolgáltatást a betegnek, nem tudja megbecsülni az orvosokat és az ápolókat. A rendszeren gyökeresen változtatni kell - tette hozzá.

A politikus közölte: engednék a biztosítók részvételét a rendszerben, amelyek versenybe kezdenének az emberekért.

Ezért nem kell többet fizetni, ez a rendszer megszünteti a hálapénzt. Ezt a rendszert kellene Magyarországon bevezetni - mondta.

Kuncze Gábor hazugságnak nevezte, hogy ebben a rendszerben fizetni kellene az ellátásért.

"Hallom milyen hazugságok hangzanak el, sajnos Orbán elnök úr telefonon hívja az embereket" - mondta.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az egészségügy érdemi és mély átalakítására van szükség.

Az MSZP álláspontja az SZDSZ és a Fidesz véleménye között van. A szocialisták szerint valóban mély átalakítás kell, de úgy gondolják, hogy nem szabad megengedni a szegények és gazdagok biztosítójának kettéválását - mondta Gyurcsány Ferenc.

Orbán Viktornak címezve kijelentette: nem kerül majd 300 ezer forintba egy mandulaműtét, ezért tisztességesebb lenne, ha a Fidesz elnöke nem híresztelné ezt.

"Uraim, beszéljünk őszintén. Tegye fel a kezét az, aki még soha nem fizetett hálapénzt - kezdte szavait Dávid Ibolya, aki miután egy kezet sem látott, így folytatta: "köszönöm az őszinteséget".

Az MDF elnöke azt mondta, hogy a hálapénz a legmegalázóbb dolog az orvosokra és a betegekre nézve.

A politika felelőssége, hogy olyan körülményeket teremtsen, amelyben a hálapénz megszűntethető - mondta Dávid Ibolya.

Kijelentette: a magántőkének van helye az egészségügyben, ezért nem ért egyet sem Orbán Viktorral, aki meghagyná a mostani rendszert, de nem fogadja el az SZDSZ radikális elképzeléseit sem.

"A radikális semmittevés és a radikális privatizáció között félúton van az igazság" - jelentette ki.

A magántőke ésszerű bevonására van szükség. A járó betegek ellátásában az MDF javasolja a magántőke bevonását - közölte az MDF elnöke.

A Fidesz vezetője a privatizáció kapcsán emlékeztetett arra, hogy az emberek népszavazáson utasították el a kórházprivatizációt.

Orbán Viktor az SZDSZ javaslatáról azt mondta: megpróbálták 1998 és 2002 között bevezetni a több-biztosítós modellt, de nem tudták megoldani azt, hogy ne alakuljanak majd ki "szegénykórházak".

A politikus kijelentette: a gyógyszerárak megállapításában a kormánynak döntő szerepe van.

Az árakat alacsonyan kell tartani - tette hozzá.

Kuncze Gábor kijelentette: "mindenki csöpög a jószándéktól", közben pedig senki nem mer hozzányúlni az egészségügyi rendszerhez.

Gyurcsány Ferenc válaszában azt mondta, hogy Dávid Ibolya álláspontja áll hozzá a legközelebb. Kijelentette: a témában sokkal okosabb vitát folytatnak, mint az elmúlt négy évben a parlamentben.

Dávid Ibolya szerint "teljesen mindegy, hogy jobboldali vagy baloldali a tüdőgyulladás", megoldást kell találni az egészségügy problémáira.

"Úgy csinálnak, mint ha a Holdon ült volna eddig a kormány" - jelentette ki Orbán Viktor, aki azt is megkérdezte Gyurcsány Ferenctől: "hol voltak önök az elmúlt négy évben, miért nem csináltak semmit?".

Orbán Viktor válaszában kijelentette: a szocialista-szabad demokrata kormánynak négy éve lett volna arra, hogy átalakítsa az ágazatot.

Korrupció

Dávid Ibolya azt mondta: évente 100 milliárd forint tűnik el korrupciós csatornákon át a költségvetésből.

"Fele ennyi pénzt költünk ma a fiatalok lakástámogatására" - érzékeltette az összeg nagyságát a politikus.

A korrupció megnehezíti a vállalkozók érvényesülését. Az MDF megerősítené a Gazdasági Versenyhivatalt, az Állami Számvevőszéket és létrehozná a Tiszta Kezek Hivatalát - közölte.

Dávid Ibolya úgy vélekedett, hogy a mainál erősebb fellépés kell a közpénzek megóvásához.

Orbán Viktor azt mondta: bízik ezekben a javaslatokban, egyetért a GVH és az ÁSZ megerősítésével.

Kellő létszámú, jól képzett és becsületes rendőrségre van szükség. Meg kell emelni a rendőrök fizetését és létszámát, valamint súlyosbítani kell a korrupció büntetését - tette hozzá.

Van Magyarországon egy újfajta korrupció is. Egy cég megveszi az állami vagyont, majd rövid időn belül gyorsan túlad rajta busás haszonnal. Ehhez valamilyen összejátszás kell - mondta Orbán Viktor. Példaként a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t és a Budapest Airport Rt.-t említette.

Kuncze Gábor szerint a közvélemény szemében a rendszerváltozás óta a legkorruptabb kormánynak az Orbán-kabinet minősül.

"A korrupció minden formája elleni harcban bárkinek szívesen vagyok partnere" - fűzte hozzá.

Azzal kell kezdeni, hogy mi a bűn forrása. Az SZDSZ szerint ez a túlzottan nagy állam, ezért a párt azt javasolja, hogy legyen kevesebb politikus, önkormányzati képviselő, az igazgatást decentralizálják, valamint a párt- és a kampányfinanszírozási törvényt szigorítsák - mondta a politikus.

"Volt értelme a beszélgetésnek, ha egy rendkívül kemény pártfinanszírozási törvényt csinálunk, és egy rendkívül kemény kampányfinanszírozási törvényt csinálunk" - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint a korrupció elleni harc olyan téma, amelyben a pártok együtt léphetnek fel.

A kormányfő azt mondta, hogy új hivatal létrehozásában nem hisz. Emlékeztetett arra, hogy valamennyi kormány kísérletet tett arra, hogy ezt a munkát kiemelje a bűnüldözés és igazságügy rendszeréből.

Szigorítani kell a közalkalmazottaknál az összeférhetetlenségi szabályokat, elektronizálni kell a földhivatali ügyintézést - mondta a szocialista politikus.

A miniszterelnök kijelentette, hogy új hivatal létrehozását nem támogatja, azt aztonban igen, hogy minden egyes felvett ember szerződését nyilvánosságra hozzák.

Dávid Ibolya válaszában emlékeztetett arra, hogy Olaszországban a Tiszta Kezek Hivatala akkor jött létre, amikor a pártok nem tudtak elszámolni kampánypénzeikkel.

"Ma 178 millió forint áll rendelkezésre a kampányra, ehelyett milliárdos kapányok mosolyognak ránk az utcán" - jelentette ki.

Orbán Viktor a szabad demokrata jelölt javaslatára azt mondta: nem támogatja az egykulcsos adót, mert azzal nem támogathatók a családok. Szerinte az adózásban különbséget kell tenni annak alapján, hogy hányan élnek egy fizetésből.

Gyurcsány Ferenc szerint az emberek biztonságérzete növekedett az elmúlt években, és csökkent a bűncselekmények száma

Gazdaságfejlesztés

Gyurcsány Ferenc szerint versenyben kell jó eredményt elérni.

Ne a múltba nézzünk, válasszunk ki néhány dolgot, amiben Magyarország nagyon jó lehet - tette hozzá.

Gyógyszeripar, bioenergia, informatika, elektrotechnika, autógyártás, ezekben Közép-Európa legjobbjai lehetünk - mondta a kormányfő. "Azt akarjuk, hogy azt mondják: hú, ezek a magyarok, ezek ebben nagyon tudnak" - mondta.

Termálvízre lehet építeni a turizmust, és ki kell használni földrajzi helyzetünket, hogy logisztikai központtá váljon Magyarország - közölte Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: ehhez javítani kell a közlekedést és a szakképzést; ezt kínálja az Új Magyarország program.

Dávid Ibolya azt mondta, hogy a Fidesz és az MSZP 6 ezer milliárd forintra tett ígéretet a választási kampányban. "Úgy látszik, hogy a kasszakulcsot nem szabad önökre bízni" - mondta az ellenzéki jelölt, aki felelős politizálásra szólította fel ellenfeleit.

Az ígéretek teljesítéséhez negyedével kellene csökkenteni minden költségvetési kiadást, vagy ugyanekkora pluszbevételre kellene szert tennie az államnak - közölte a politikus.

Az ígéretek helyett a költségvetést kell rendbe rakni, ez a legfontosabb feladat, mert egyébként veszélybe kerülnek az uniós források - jelentette ki.

Orbán Viktor elmondta: a Fidesz a Széchenyi-tervben fogalmazta meg gazdasági elképzeléseit, de abba a mostani kormányzat "belefojtotta a szuszt".

A Fidesz kész új Széchenyi-tervet bevezetni. Lényege: az összes kihasználható lehetőséget a magyaroknak kell juttatni, ehhez azonban meg kell változtatni a közbeszerzési törvényt - tette hozzá.

Jöjjenek a külföldiek, de tőlük új lehetőségeket, nem pedig azok beszűkítését várjuk - mondta Orbán Viktor. A Fidesz jelöltje a megrendelések 70-80 százalékát adná a magyar vállalkozásoknak.

Hozzátette: kiemelten kell kezelni Budapest ügyét, ezért a Fidesz létrehozná a főváros fejlesztését szolgáló minisztériumot.

Kuncze Gábor szerint, ha megfelelően használja fel az uniós forrásokat Magyarország, akkor 10 éven belül teljesen átalakulhat az ország. A szabad demokrata politikus közölte: a választásnak az a tétje, hogy folytatódik-e a nyugodt fejlesztés, vagy "visszamegyünk a startvonalra".

Dávid Ibolyával egyetértve azt mondta, hogy a több ezer milliárdos ígéreteket felelőtlennek tartja, elsősorban az államháztartás stabilizálását kell végrehajtani.

Engedni kell, hogy a kereteken belül kibontakozzon mindenkinek a tehetsége és tudása. Ne az állam akarjon mindent megoldani - közölte Kuncze Gábor.

"Borzasztó ötlet ez a Budapest-minisztérium, miközben a minisztériumok számát akarjuk csökkenteni" - kezdte válaszát Gyurcsány Ferenc, aki előre vetítette egy kispesti, és egy svábhegyi államtitkár képét is.

Dávid Ibolya szerint "megválaszolatlanul maradt a legfontosabb kérdés", a költségvetés rendbetétele. Kijelentette, ha pártja lehetőséget kap rá, garanciát vállal a hiány csökkentésére. "Egy konzervatívnak kell a költségvetést rendbe tennie" - közölte.

Orbán Viktor egyetértett Dávid Ibolyával, és azt mondta: "úgy tudom, hogy együtt készülünk kormányváltásra".

Kuncze Gábor kijelentette: a Fidesz elnöke a kormánya által elkövetett hibákért most különböző módon akar vezekelni. Például 14. havi fizetést igér a nyugdíjasoknak és Budapest-minisztériumot a korábban elhanyagolt fővárosnak.

Zárszó

A budapestiek számíthatnak a Fideszre - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz az együttműködés lehetőségét keresi, "azokra is igent mondunk, akik szívesen mondanak ránk nemet" - mondta.

Közölte: a magyar szolidaritás korszakát szeretnék megnyitni, azt szeretnék, ha az emberek számíthatnának az államra.

Az állam kínáljon lehetőséget a sikereseknek és legyen szolidáris az elesettekkel - mondta a Fidesz elnöke.

Kuncze Gábor szerint az SZDSZ-re mindig sokan szavaztak olyanok, akik fontosnak tartották a szabadságot, a toleranciát és a kisebbségek védelmét, a piacgazdaságot, a verseny érvényesülését és a gyermekközpontú oktatást.

Egy dolog közös bennünk: mindannyian liberálisok vagyunk. El kell mennünk szavazni, az SZDSZ-t kell támogatni, azért, mert a liberálisokat az SZDSZ-en kívül senki nem képviseli hitelesen - mondta a szabad demokrata elnök.

Hozzátette: a másik ok, hogy a 2006-os választás "rajtunk, liberálisokon múlik".

Gyurcsány Ferenc azt monda: hisz Magyarországban, az összekapaszkodásban, de nem hisz a kormány által ajándékba hozott boldogságban.

Az a jó, ha a különbözőség a nemzet forrása. Ebből épülhet jobb jövő - tette hozzá.

Eltérő utakat javaslunk önöknek: lehet konzerválni, a múltban keresni Magyarország jövőjét. Előre kell menni. Nincs ok kormányváltásra, de van ok további változtatásokra, továbblépésre - mondta a miniszterelnök.

Dávid Ibolya közölte: az MDF a felelőtlen ígérgetés helyett kampányát az őszinteségre alapította.

Erős középosztály, erős polgárság nélkül nincs erős nemzet. A két nagy párt a középosztállyal akarja megfizettetni ígérgetéseit. Ez a középosztály többet érdemel - mondta a politikus.

A választ tétje nem Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor, hanem az: lesz-e hiteles, erős konzervatív párt Magyarországon. Ilyen erő nélkül nem lesz józan realitás a politikában - vélekedett az MDF vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×