eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kuncze: a koalíció kompromisszumokat is jelent

Az SZDSZ miniszterelnök-jelöltje szerint a párt 2002-es választási ígéretei nagyobb részt megvalósultak a most véget érő ciklusban. Kuncze Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a sorkötelezettség eltörlése, a diplomás minimálbér bevezetése, a 18-36 százalékos adótábla, valamint az autópálya-építés felgyorsítása mind megvalósult. A liberális párt vezetője ugyanakkor kudarcnak tekinti, hogy az egészségügy átalakításában nem sikerült áttörést elérni.

- Kezdjük az elmúlt négy év értékelésével. Mi az Ön mérlege?

- Hadd soroljam fel a 2002-es ígéreteinket: a sorkötelezettség eltörlése, s ez megvalósult. A közszférában a diplomás minimálbér bevezetése százezer forinttal, s ez is megvalósult. Radikálisabb adócsökkentést szerettünk volna, s kétségtelen, hogy 18-36 százalékos adótáblát ígértünk, és az megvalósult. A radikálisabb adócsökkentés lehetőségét pedig elvitte a kétszer száznapos program. A koalíció kompromisszumokat is jelent, és persze figyelembe kell venni a másik párt ígéreteit is. Ígértük az autópálya-építés gyorsítását, s ez nagyon vaskosan megvalósult. Volt szó a Parlament heti ülésezéséről, a demokratikus intézményrendszer stabilizálásáról, s ez is megtörtént, bár a Parlament tekintélyét nem sikerült helyreállítani. És van egy nagy ígéretünk, az egészségügy, ami sajnos valóban nem valósult meg.

- S a fegyelmezett államháztartás tiszteletben tartása? Ebben mennyiben nyugodt a lelkiismerete egy ilyen mértékű államadósság-növekedés és költségvetésihiány-növekedés után?

- Ami az államadósság mértékének a növekedését illeti, nem akarok még inkább visszafelé mutogatni, de az a helyzet, hogy a Fidesz időszakában arányait tekintve nagyobb mértékben növekedett néhány százalékkal az államadósság. Ugyanakkor ez most mindegy, mert egyikünk sem lehet erre büszke, hiszen ezt az adósságot egyszer valakinek vissza kell fizetnie. Ennek a növekedésnek az az oka, hogy a kormány által középtávon helyesen kijelölt célok ellentmondásba kerültek a költségvetés lehetőségeivel és ennek meg kell fizetni az árát.

- Az SZDSZ a jövő generációjával kampányol, hiszen egy kisfiú jelenik meg a kampányában. Hogyan számol el ezzel a ténnyel a jövő generációja előtt?

- Ha valaki figyelte a kampányunkat, akkor az SZDSZ nagyon szűken ígért, mert elsősorban azt mondja, hogy ezt a megbillent egyensúlyt helyre kell állítani. Ezt a pénzt magunkra költöttük, most majd meg kell fizetni az árát oly' módon, hogy a következő négyéves ciklust egy nagyon következetes költségvetési politikának kell jellemeznie.

- Az SZDSZ több minisztériumot is vezetett, Ám az informatikai tárca esetében épp most mondja a párt, hogy valószínűleg nem lesz rá szükség.


- Ami az informatika területét illeti, 2002-ben Magyarország Európa végén kullogott az informatikai eszközök használatát illetően. Ehhez képest egyrészt jelentősen előreléptünk, ma a háztartások 22 százaléka használ internetet, amivel egyébként még mindig Európa végén kullogunk. Viszont a diákok számítógép-használata most 85 százalékos, s ezzel ott vagyunk Európa élmezőnyének közvetlen közelében, ami a Sulinet és a Sulinet Expressz programoknak köszönhető.

- Mi a mérlege az oktatási tárcáról? Történtek reformok a közoktatásban és felsőoktatásban is, ám ezeket rendkívül ellentmondásos körülmények között vezették be.

- A Pisa-jelentés, ami tőlünk függetlenül készült, azt állapította meg, hogy a magyar diákok szövegértésben, a készségeket illetően, a képességek kibontakoztatását illetően Európa végén kullognak a társaik mögött, ezért kellett mindenképpen változtatni a rendszeren. A felsőoktatásban pedig az volt a probléma, hogy a diákok megszerzik a diplomát, aztán kimennek a piacra, és kiderül, hogy nem kell senkinek az a tudás, amit megszereztek, mert nem arra képezzük őket, amire piaci kereslet van. Ezért kellett mindkét területen reformokat végrehajtani. Egy oktatási reform beérési folyamata persze hosszú, mert az egymást követő évfolyamoknak ki kell menniük ahhoz, hogy átfogó módon legyen érzékelhető a reform, de az biztos, hogy ezen a területen történt a legtöbb előrelépés.

- Mennyire elégedett a költségvetési pénzek elköltésének átláthatóságával, a korrupció visszaszorításával?


- Történt előrelépés ezen a téren, elég utalnom az üvegzseb-törvényre vagy akár a pénzek elköltésének nyilvánosságát szolgáló törvényre. Ám ugyanakkor nem látok olyan értelemben jelentős előrelépést a költségvetés nyomon követhetőségénél, hogy  és ezt az Állami Számvevőszék régóta kifogásolja  nem összehasonlíthatóak a különböző éves költségvetések.
A korrupció visszaszorítását szolgálták az általunk elfogadott törvények, ám ezek szemmel láthatóan nem elégségesek. Ha a politikában lesz, vagy lenne egyetértés, akkor a következő ciklust mindjárt kezdhetnénk azzal, hogy megszigorítjuk egyrészt a pártfinanszírozás törvényi szabályozását, másrészt a kampányfinanszírozás és a kampányköltségek elszámolását.

- Az ügynökügy rendezését szintén nem tudták négy év alatt elérni.

- Az ügynöktörvénnyel az volt a helyzet, hogy kétszer nekifutottunk ebben a ciklusban. Egyszer Medgyessy Péter, egyszer Gyurcsány Ferenc idején, és mindkét alkalommal egy olyan törvény került beterjesztésre a Parlamentnek, amit az SZDSZ elfogadhatónak tartott, aztán a viták és módosítások következtében oly mértékben változott meg, hogy utána már elfogadhatatlan volt számunkra.

- Mit tekintenek az ország előtt álló legfontosabb problémáknak?

- Nem véletlenül emeltünk ki négy témát a választási kampányunkban, az egészségügyet, a közigazgatást, a gazdaság versenyképességét és a szociálpolitika átalakítását. Ezekből legalább háromban megint szemben áll a véleményünk a többiekével, mert mást szeretnénk az egészségügyben; a közigazgatást illetően az álláspontok közelebb állnak, de nálunk ott szerepel a megyerendszer megszüntetése, már ami az önkormányzati megyét illeti. Igaz, ez 2010-ben lesz majd csak lehetséges. Az adórendszer kérdésében pedig ott van az egykulcsos javaslatunk, amit szintén elutasítanak a többiek. A szociálpolitikát pedig szeretnénk rászorultság elvűvé átalakítani, és ebben is nagy viták vannak.

- De kell-e itt a választások után költségvetési rendbetétel?


- Nem szabad az euróra fogni azt, amit majd csinálni kell, mert nem az euró miatt kell nekünk a költségvetés megbillent egyensúlyát helyreállítani, hanem saját magunk miatt, a gazdaságunk stabilizálásának a biztosítása miatt. S a kiadások visszafogása a közigazgatáson keresztül lehetséges többek között.
Az Európai Unió azt várja el, hogy meggyőző intézkedések szülessenek annak érdekében, hogy 2008. január elsejére Magyarország képes legyen megfelelni a feltételeknek. Ám ha én azonnal csinálok valamit a közigazgatás területén, akkor az nem azonnal hozza a megtakarítást. Két dolgot hadd tegyek hozzá: 2008-tól az autópálya-építést már döntően európai uniós forrásokból finanszírozzuk. Több mint egy százalékos kiadáscsökkentést, vagyis hiánycsökkentést jelent ez, illetve 2008-tól kezdődően a Grippenek finanszírozását már nem kell elszámolni a költségvetésben. Ez is majdnem egy százalékot jelent. A kettő együtt kettő százalékos pozíciójavulást jelent úgy, hogy még nem csináltunk semmit, vagyis azért annyira nem vagyunk távol a céltól...

- Nézzük a párt hosszabb távú terveit. Két fontos rendszerről tudunk beszélni első körben, ezek az adórendszer átalakítása és az egészségügy. Hogy lesz radikális adócsökkentés?

- Az SZDSZ azt mondja, hogy vezessünk be egységes, egykulcsos, húsz százalékos mértékű adót 2009. január elsejével, s addig teremtsük meg a bevezetés feltételeit. Ez más, minthogy június elsejével 10 százalék járulékot csökkentek.
Mi radikálisabb adócsökkentést szerettünk volna ebben a ciklusban, de így is - például a személyi jövedelemadó esetében - több mint háromszázmilliárd forinttal több marad az emberek zsebében. Összességében pedig az adócsökkentés ebben a ciklusban meghaladja a 400 milliárd forintot.

(A teljes beszélgetést itt meghallgathatja)

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×