eur:
394.4
usd:
355.77
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Dávid Ibolya: "harctérré alacsonyítják a közéletet"

1848 hőseit nem csak a közös ellenfél volt képes egységbe kovácsolni, hanem annak felismerése, hogy mi áll Magyarország érdekében, és azt milyen módon lehet valóságra váltani. Õk megértették a haladás szavát, megértették, merre megy a világ - mondta az MDF elnöke a Budai Várban, a Kapisztrán téren.

Közölte: ma nem ilyen a világ, mert nincsenek olyan pontok, amelyekben a túlnyomó többség azonos állásponton volna, olyan kérdések, amelyekben a szembenálló felek egyetértenének.

"A 21. század Európájában a mi nemzedékeinknek az a felelősség jutott, hogy puskaropogás és háborúk nélkül, olyan nehézségekkel küzdjünk meg, amelyek egy másfajta arzenált tesznek szükségessé. Ugyanúgy bátorság kell hozzá, belátás, nyitottság, és tartalmas eszmecserék" - jelentette ki a politikus.

Hozzátette: ez a mai bátorság azonban egész más: ez az egyetértés, az értékek menti viták szándékának a bátorsága, a közös cél megfogalmazásának bátorsága.

Ma, a magyarság új európai helyének közös meghatározására, az értékek és érvek versengésére lenne szükség - fogalmazott Dávid Ibolya.

"Ehelyett némelyek a versengést félretéve harctérré alacsonyítják a közéletet. Lehetetlenné téve, hogy okos gondolatok, józan célok és tettek törjenek utat maguknak a csatazajban. Ez ellen felemeljük a szavunkat, mert az oktalan csatazaj nem előre visz, hanem hátra" - mondta.

Az MDF elnöke emlékeztetett arra, hogy 1848 hősei azért a szabadságért harcoltak, amely mára megadatott.

"1848-as hőseink a szabad köztársaságért adták életüket. A szabadság és a köztársaság fogalma egybeforrt a nemzettel. Nekünk megadatott, mi több, a mi nemzedékünk vívta ki a nemzetnek 17 évvel ezelőtt, hogy szabadságunk legfőbb lételeme mára a köztársaság. Aki a köztársaságot elvethetőnek tartja, az a szabadságot, és a nemzet szabad fejlődését is elveti" - tette hozzá Dávid Ibolya.

Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×