eur:
394.91
usd:
356.6
bux:
72622.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Magyaroszág világelső a H5N1 elleni vakcinában

Magyarországon gyártják a világon elsőként iparszerűen a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1-es vírusa elleni oltóanyagot - jelentette be a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azután beszélt erről, hogy látogatást tett a szert előállító cég központjában, Pilisborosjenőn.

A kormányfő emlékezetett arra, hogy a készítmény már megkapta a forgalmazási engedélyt.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: szükség esetén el lehet rendelni, hogy ezzel a készítménnyel beoltsák azt a 20 ezer embert, aki munkája miatt kapcsolatba kerülhet a beteg állatokkal.

Ugyanakkor azt is közölte: Magyarországon továbbra sem veszélyeztet embereket a betegség.

A kormányfő hozzátette: az oltóanyagot előállító technológia eladásából több millió dollár bevételre számítanak.

Az Európai Bizottság üdvözölte a vakcina előállítását, testület szóvivője ugyanakkor hozzátette: a gyártó cégnek még bizonyítania kell, hogy az oltóanyag megfelel az unió egészségügyi normáinak, és csak ezután lehet forgalomba hozni a szert a közösség tagállamaiban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költi a kormány az idén tavasszal felvett 1 milliárd eurós kínai hitel egy részét – tudta meg a Portfolio. Ezt a célt az EU-s helyreállítási hitelkeret terhére tervezte megvalósítani a kormány a megjelenés előtt álló, 28 milliárd forintos pályázatból. A brüsszeli pénz azonban valószínűleg nem, vagy késve érkezik meg, ezért tervezi beforgatni a pályázat mögé a kínai hitelt a kormány; addig pedig jól jön a magyar állami költségvetésnek a tavasszal már felvett kínai pénz. Értesülésünk afelé mutat, hogy nemcsak a 28 milliárdos készülő, hanem a már megjelent 30 milliárd forintos elektromos járművásárlási EU-pályázat mögé is a kínai hitel egy részét forgatja be a kormány.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×