eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György

Eladják a Pető Intézet épületét?

Kevesek luxusa a táppénz, a magyar építőiparral szemez a kínai tőke, az Egyesült Államok szerint vannak még gondok az emberi jogokkal Magyarországon - reggeli lapszemle.

Népszabadság

A lap azt írja, hogy eladó a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány összes vállalkozói célú ingatlana, köztük a volt KISZ-iskola a budapesti Amerikai úton és szerte az országban több szálloda is.

A súlyos pénzhiánnyal küszködő közalapítvány így próbál bevételhez jutni. A több milliárd forint értékű volt KISZ-ingatlanokat a közalapítvány vagyonkezelő cége, a Talent Kft. hirdette meg.

Az ingatlaneladások okairól Molnár Szabolcs, a közalapítvány ügyvezető igazgatója a lap érdeklődésére azt mondta: az évi 600-700 millió forintos költségvetésből gazdálkodó szervezet állami támogatása az utóbbi években folyamatosan csökken, tavaly és az idén pedig már egyetlen forintot sem kaptak.

A lap egy másik írása szerint máris 15 ezer cég szerepel azon a szerdától hozzáférhető adóslistán, amelyet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségévél szerződött Opten Kft. üzemeltet. A sok tízmilliárd forintra duzzadt építőipari körbetartozásokban az egyik legnagyobb ludas a notóriusan késve fizető állam.

Magyar Nemzet

A lap azt írjal, hogy 2002, de leginkább Gyurcsány Ferenc kormányzása óta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot ért létszámleépítések, laborhálózat-bezárások és eladások miatt összesen 5 mikrobiológiai járványügyi labor működik az országban a korábbi 19 helyett.

Miriszlai Éva, a szervezet dolgozóit tömörítő szakszervezet elnöke szerint az ÁNTSZ működőképessége határán, elöregedő szakembergárdával, csökkenő létszámmal és folyamatosan megnyirbált költségvetéssel tesz eleget olyan súlyos feladatoknak, mint például a madárinfluenza-veszélyre való felkészülés, vagy az új védőoltási rendszer bevezetése.

Az újság információi szerint nem csitul a botrány a Pető Intézetben. A lap informátorai úgy tudják, hogy a miniszteri delegáltakból álló kuratórium már alá is írta a szerződést az intézet fővárosi villányi úti épületének eladásáról.

A testület elnöke mindent cáfol. Arról senki nem hajlandó nyilatkozni, hogy a bíróság által munkakörébe visszahelyezett főigazgató mit kapott azért, hogy elhagyja az intézetet.

Index.hu

A portálon olvasható, hogy Magyarországon általános az emberi jogok tiszteletben tartása, néhány területen azonban akadnak gondok az Egyesült Államok külügyminisztériumának a 2005-ös év emberi jogi helyzetét taglaló, szerdán közzétett jelentése szerint.

A dokumentum szerint a következő emberi jogi gondok fordultak elő tavaly Magyarországon: túlzott rendőri erőszak a gyanúsítottak, különösen a romák ellen, kormányzati beavatkozás az állami médiák szerkesztéspolitikai és személyi döntéseibe, antiszemita incidensek, nők és gyerekek elleni erőszak.

Az portál egy másik írása arról számol be, hogy megállapodás-közeli helyzet alakult ki a BKV-bértárgyalások szerdai fordulóján. Aba Botond vezérigazgató elmondta, hogy lényeges előrelépést értek el, és bár még tartanak az egyeztetések és a szövegezés, pénteken várhatóan létrejöhet a bérmegállapodás, amivel elkerülhető a hétfőre kilátásba helyezett sztrájk.

Világgazdaság

A lap azt írja, hogy több millió dollárnyi kínai tőke érkezhet a magyar építőiparba: lakóparkot építenének, kínai orvosi centrumot alakítanának ki, beszállnának a bérlakás építési alapba és európai elosztó központtá alakítanák a taszári repülőbázist. Ezenkívül lehetőséget kínálnak a Kínában zajló beruházásokban való magyar részvételre is. A távol-keleti piacszerzésben érdemes igyekezni, ugyanis a nyugat már jóval korábban felfedezte Kínát.

Napi Gazdaság

A lap cikke szerint miközben Magyarországon az átlagos táppénzkiadás 2.500 forint naponként, akadnak biztosítottak, akik napi 30 ezer forintot, vagy ennél is több táppénzt igényelnek. Az OEP az idén is átfogó vizsgálatot indított az ügyben és az eddig ellenőrzöttek felénél találtak visszásságokat. A visszaéléseket részben az magyarázza, hogy nem korlátozott a felvehető összeg nagysága.

A Portfolio.hu portál egyik írása szerint a választási kampány derekán már számos olyan ígéretet dobott be a két nagy párt, amelyek betartása a magyar gazdaság állapotát és várható teljesítményét érdemben befolyásolja.

A Portfolio.hu a lehetséges hatásokról hazai és külföldi piaci elemzőket kérdezett meg. Válaszaikból kiderült: az elemzők az MSZP-t potensebbnek látják a költségvetési hiány további duzzasztásának megakadályozására rövid távon, illetve a szocialisták győzelme estén azt várják, hogy a belső árak jobban közelítsenek a világpiaci szinthez.

Az elemzői vélemények szerint 2007-re ugyanakkor a Fidesz már jobban szoríthat a költségvetésen, de ebben szerepe lehet néhány tétel 2006-ra pakolásának. Ellenzéki győzelem esetén a Fidesz munkahelyteremtő politikájának némi hitelt adnak az elemzők, de úgy vélik: ez csak rövid távú folyamat lehet költségvetési kiigazítás nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×