INFORÁDIÓ
2022. május 25. szerda
Orbán

Kevesebb csirkehús fogy a madárinfluenza miatt

Infostart

A madárinfluenza terjedése miatt körülbelül tíz százalékkal visszaesett a baromfihús fogyasztása Magyarországon. A Húscéh elnöke szerint a félelmek jobbára indokolatlanok, szerinte sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az országba ellenőrizetlen módon behozott húsok és húskészítmények. A szaktárca szerint nem kerülhet forgalomba ellenőrizetlen hús.

Magyarországon a baromfifogyasztás körülbelül 10 százalékkal csökkent, és 25-30 százalékkal csökkentek az árak is, a sertéshús fogyasztása ugyanakkor 15 százalékkal növekedett - mondta az InfoRádiónak Fazekas József, a hazai húsiparosokat és húskereskedőket tömörítő Húscéh elnöke.

A Húscéh elnöke úgy vélekedett: "fel van tupírozva" az egész madárinfluenza-kérdés. Fazekas József kiemelte, hogy inkább a külföldről behozott húsoktól, húskészítményektől óvná a fogyasztókat, mert azok eredetét nem tudják megfelelő módon ellenőrizni.

Csak ellenőrzött húst forgalmaznak

A Magyarországon forgalmazott hús biztonságos, az országban nem került és nem kerülhet forgalomba ellenőrizetlen hús - hangsúlyozta Fazekas József kijelentésére reagálva a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az InfoRádiónak.

Dékány András szerint egyrészt a Magyarországon előállított baromfitermékeket és általában a hústermékeket nyugodtan fogyaszthatják az emberek, mert csak hatósági ellenőrzés után lehet azokat forgalomba hozni.

"Rengeteg szabálytalanság"

"Kétségtelen tény, hogy az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Szolgálat fél éve tartó, nagyon szigorú , célzott ellenőrzései rengeteg szabálytalanságot és főleg importárura vonatkozó szabálytalanságot derítettek fel - tette hozzá Dékány András.

Az FVM szóvivője kiemelte azonban, hogy a lefoglalt áruk nem kerültek kereskedelmi forgalomba, és minden egyes esetben kiderült, hogy illegális tevékenységről volt szó.

Kapcsolódó hang

Fazekas József, a Húscéh elnöke
 
Dékány András, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivõje
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018