eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin

Kevesebb csirkehús fogy a madárinfluenza miatt

A madárinfluenza terjedése miatt körülbelül tíz százalékkal visszaesett a baromfihús fogyasztása Magyarországon. A Húscéh elnöke szerint a félelmek jobbára indokolatlanok, szerinte sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az országba ellenőrizetlen módon behozott húsok és húskészítmények. A szaktárca szerint nem kerülhet forgalomba ellenőrizetlen hús.

Magyarországon a baromfifogyasztás körülbelül 10 százalékkal csökkent, és 25-30 százalékkal csökkentek az árak is, a sertéshús fogyasztása ugyanakkor 15 százalékkal növekedett - mondta az InfoRádiónak Fazekas József, a hazai húsiparosokat és húskereskedőket tömörítő Húscéh elnöke.

A Húscéh elnöke úgy vélekedett: "fel van tupírozva" az egész madárinfluenza-kérdés. Fazekas József kiemelte, hogy inkább a külföldről behozott húsoktól, húskészítményektől óvná a fogyasztókat, mert azok eredetét nem tudják megfelelő módon ellenőrizni.

Csak ellenőrzött húst forgalmaznak

A Magyarországon forgalmazott hús biztonságos, az országban nem került és nem kerülhet forgalomba ellenőrizetlen hús - hangsúlyozta Fazekas József kijelentésére reagálva a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az InfoRádiónak.

Dékány András szerint egyrészt a Magyarországon előállított baromfitermékeket és általában a hústermékeket nyugodtan fogyaszthatják az emberek, mert csak hatósági ellenőrzés után lehet azokat forgalomba hozni.

"Rengeteg szabálytalanság"

"Kétségtelen tény, hogy az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Szolgálat fél éve tartó, nagyon szigorú , célzott ellenőrzései rengeteg szabálytalanságot és főleg importárura vonatkozó szabálytalanságot derítettek fel - tette hozzá Dékány András.

Az FVM szóvivője kiemelte azonban, hogy a lefoglalt áruk nem kerültek kereskedelmi forgalomba, és minden egyes esetben kiderült, hogy illegális tevékenységről volt szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×