eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Századvég: 4-1 a Fidesz javára

A Századvég Politikai Elemzések Központjának legfrissebb mandátumbecslése szerint csak abban az esetben nem alakíthat egyedül kormányt a Fidesz-KDNP szövetség, ha az SZDSZ bejut a parlamentbe és az MSZP is legalább úgy szerepel, mint a nagyobbik ellenzéki párt.

Az intézet a februárban megjelent közvélemény-kutatási adatokat használta fel a mandátumbecslés elkészítéséhez. A Századvég öt modellt dolgozott ki, ezek közül az egyik hipotetikus.

A mandátumbecslések elkészítésénél standard feltételként kezelték, hogy az SZDSZ és az MSZP a második fordulóban megállapodik a jelöltek egymás javára történő visszaléptetéséről.

Az első becslés a Századvég és a TÁRKI közös választáskutatási programjának februári adatfelvételére épül. Ennek alapján kétpárti Országgyűlés rajzolódik ki, amelyben a Fidesz 40 mandátumos többséggel alakíthat kormányt.

A második forgatókönyv a Szonda Ipsos és a Gallup kerekített eredményeinek számtani átlagát veszi alapul. Ennek alapján a támogatottsági különbség a két nagy párt között gyakorlatilag nulla, az SZDSZ pedig átlépi a parlamenti küszöböt.

Ebben az esetben a balliberális koalíció 196, a Fidesz-KDNP választási szövetség 190 mandátumot szerezhetne, vagyis újra az MSZP és az SZDSZ alakíthatna kormányt.

Az ebben a becslésben figyelembe vett átlagos eltérések esetében nem kizárt a Fidesz többség kialakulása sem.

A harmadik forgatókönyv a Medián által közölt adatokra épül. Eszerint az SZDSZ nem jutna be a parlamentbe, és a Fidesz 5 százalékponttal előzné meg az MSZP-t. Ez 48 mandátumnyi többséget biztosítana a jobboldalnak.

A negyedik forgatókönyv a négy intézet kerekített februári adatainak számtani átlagára épül. Ennek alapján a Fidesz-KDNP támogatottsági előnye 2,5 százalékpont, az SZDSZ pedig nem jut be a parlamentbe. Ilyen választási kimenetel esetén a Fidesz-KDNP 26 mandátumos többséggel alakíthatna kormányt.

Az ötödik forgatókönyv egy tisztán hipotetikus választási végeredményt vizsgált. A Fidesz-KDNP 5 százalékponttal több szavazatot kap, mint az MSZP, de a szocialisták és a szabad demokraták együtt mégis 1 százalékponttal megelőzik a jobboldali szövetséget.

Ebben az esetben hárompárti parlament alakul, de a 176 egyéni választókerületi küzdelemből az 5 százalékpontos országos fölény miatt 104 esetben a Fidesz-KDNP szerezi meg a győzelmet. Ezt az előnyt pedig az MSZP kompenzációs mandátumai és az SZDSZ mandátumai együttesen sem tudnák ellensúlyozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×