eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Az önkormányzat perre megy a Hild-ház miatt

A terézvárosi önkormányzat jó hírnév megsértése miatt beperelte a Hild-ház lebontása ellen tiltakozó Óvás Egyesületet - mondta az InfoRádiónak a polgármester. Hozzátette, hogy az életveszély elhárítása miatti bontás még nem fejeződött be.

A terézvárosi polgármester visszautasította az egyesület elnökének kijelentését, amely szerint bontást végeznének. Mint Verók István mondta: csak olyan épületelemeket távolítanak el, amelyek életveszélyesek.

Az Óvás Egyesület viszont az InfoRádiónak olyan fotókat küldött, amelyek szerint nem csak a tetőt bontják. Verók István minderre azt mondta: majd a bíróság eldönti, hogy ezek mennyire hitelesek.
A polgármester azt is visszautasította, hogy a helyhatóság nem jogszerűen járt el az épülettel kapcsolatos eljárásban.

A fővárosnak nincs hatásköre

A terézvárosi Király utca 40. szám alatti Hild-ház elbontásának megakadályozására a fővárosnak nincsen hatásköre, de mindent megteszek azért, hogy azt megakadályozzam - mondta a főpolgármester.

A főváros megteremtené annak jogi lehetőségét, hogy a területen elrendelhető legyen a változtatási tilalom. Demszky Gábor lehetségesnek tartja, hogy a március végi közgyűlésen már elfogadják az ehhez szükséges szabályozást.

Közölte: a Hild-ház ügyében megjelenik a budapesti kétszintű önkormányzati rendszer minden betegsége.

Demszky Gábor - aki nyílt jogsértésnek tartja, hogy az ügyészségi óvás ellenére folytatódott a VI. kerületi ház bontása - a belügyminiszterhez fordult, akitől azt kérte, szerezzen érvényt az ügyészségi döntésnek.

A minisztérium nem illetékes

Lamperth Mónika válaszlevelében közölte: a minisztérium nem illetékes sem az ügyészségi óvás érvényesítése, sem az építéshatósági eljárás szakmai irányításának, ellenőrzésének kérdéseiben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×