eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Minden negyedik magyar beszél németül

Magyarországon többen beszélnek németül, mint angolul. Az unió többi országában az angol vezet - derül ki az Európai Bizottság felméréséből.

A megkérdezettek 25 százaléka mondta azt, hogy tud németül. Angolul viszont a magyarok 23 százaléka beszél. A többi nyelv összesen 11 százalékot ért el.

Az "Európa és nyelvei" tanulmányból kiderül, hogy az unión belül továbbra is az angol a legelterjedtebb nyelv. A megkérdezettek 13 százaléka anyanyelvként, 38 százaléka pedig tanult nyelvként beszéli.

Az újonnan csatlakozott országokban igen népszerű a német. Ennek köszönhetően már a franciával holtversenyben a második helyen áll a leggyakrabban beszélt idegen nyelvek között. A német a maga 18 százalékával a legtöbb ember anyanyelve a közösségben.

Az Európai Unió célja, hogy mindenki legalább két nyelvet beszéljen a anyanyelve mellett. Ettől azonban még messze van a közösség. Eddig a megkérdezettek 28 százaléka mondta azt, hogy tudna beszélgetni legalább két idegen nyelven.

A saját bevalláson alapuló felmérés szerint Magyarországon ez az arány 27 százalék. Unió-szerte a megkérdezettek 44 százaléka viszont csak anyanyelvét tud megszólalni.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×