INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Hajléktalanok nevében vágják ki az erdőket

Infostart / InfoRádió
Magyarországon évente a hárommilliárd forintot is meghaladja a falopások, illetve az illegális fakitermelés értéke - mondta el az Állami Erdészeti Szolgálat Egri Igazgatóságának vezetője a falopásokról szervezett ózdi konferencián.

Kondor István az InfoRádióban elmondta: az illegális fakitermelők általában hajléktalanok nevére vásárolnak erdőt, amelyet rövid idő alatt, jellemzően hétvégén kitermelnek.

Amikor az erdészeti hatóság erről tudomást szerez, a tulajdonos a ledöntött fát már továbbértékesítette egy vállalkozónak, aki a kereskedelemmel és a feldolgozással foglalkozik. Õ a jog szerint legálisan vásárolt faanyagot - tette hozzá a szakember.

Az Állami Erdészeti Szolgálat Egri Igazgatóságának vezetője közölte: hiába indít az erdészeti hatóság az erdő tulajdonosával szemben eljárást, és hiába vet ki erdővédelmi bírságot - ez köbméterenként 10 ezer forint - ez behajthatatlan, mivel vagyontalan személlyel állnak szemben.

Kondor István hangsúlyozta: a legtöbb esetben már a kivágott erdő területére sem lehet ráterhelni a tartozást, mert a tulajdonos néhány nap alatt tovább értékesítette a földterületet.

"El kellene kobozni az eszközöket"

A szakember szerint az illegális fakitermelés elleni hatékony fellépést akadályozza, hogy a rendőrségi és bírósági eljárások során csak a fa piaci értékét tekintik kárnak.

A hatékony büntetéshez az is kellene, hogy a fakitermeléshez és a szállításhoz használt eszközöket a bíróság elkobozhassa - tette hozzá Kondor István. Az illegális fakereskedelem ellen pedig az adóhivatalnak és a rendőrségnek kellene fellépnie.

A szervezett, illegális fakitermelés évente 1000 hektár erdőt pusztít el, és 3 milliárd forint kárt okoz - összegzett a szakember.

A konferencia helyszíne, Ózd környékén 5-6 ezer köbméterre tehető az ellopott fa mennyisége, ezt főleg tüzelőanyagnak vágják ki.


A címlapról ajánljuk