eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Mesterlövészek kísérik Putyint

Az orosz elnök a világ egyik legszigorúbban védett embere, ezért magyarországi látogatása idején különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be. A Köztársasági Õrezred tagjai még az orosz elnöknek felszolgált ételt is megvizsgálják.

Az amerikai elnök, a pápa és az orosz elnök - az a közös bennük, hogy a világ legszigorúbban védett közszereplői. Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása különleges biztonsági intézkedések közepette zajlik. Bár eddig még nem érkezett olyan fenyegetés, amely az elnök testi épségét veszélyeztetné, de ha érkezne, akkor akár a csatornafedeleket is lehegesztenék, csak hogy megvédjék Vlagyimir Putyint.

Tekintettel arra, hogy az orosz elnök a kiemelten veszélyeztetett személyek közé tartozik, az ötös skálán kettes fokozatú biztonsági intézkedéseket vezetnek be az egész látogatás ideje alatt - mondta el az InfoRádiónak Szabó Ferenc, a Köztársasági Õrezred parancsnoka.

Még csak arra sem lehet menni

A kettes fokozat nagyon szigorú forgalomkorlátozásokat jelent minden olyan útvonalon, ahol az elnök konvoja elhalad: az orosz elnököt és kíséretét szállító autókkal azonos menetirányban más gépjármű nem haladhat, az út mentén tilos a parkolás és a keresztirányú forgalom is, valamint magaslati figyelőpontokat létesítenek az utak mentén.

Az intézkedések miatt minden, a delegáció által érintett útvonalon nagy dugók alakultak ki.

A programhelyszíneket szintén figyelőpontokkal és mesterlövész-tűzfészkekkel veszik körül, de szigorú tűzszerészeti és más biztonsági ellenőrzésekkel védik az orosz elnök körüli kiterjesztett védelmi zónát.

Az ételt is ellenőrzik

Ellenőrzik természetesen az ételt is, amely Vlagyimir Putyin tányérjára kerül. Az ételeket azonban nemcsak megkóstolják - hangsúlyozta Szabó Ferenc - hanem sugárbiológiai, vegyi, bakteriológiai és mindenféle más higiénés szempontból is megvizsgálják.

Az orosz elnök biztonságának szavatolásában naponta több mint ezer ember vesz részt.

Ennél jobban már csak olyan nemzetközi személyiségeket védenének, akinek közvetlenül veszélyben van az élete a látogatás alatt, például konkrét információjuk van a hatóságoknak arról, hogy merényletet terveznek ellene.

Nyomozók a lakásokban, légtér-zár

Az első fokozatú biztonsági intézkedések közé tartozik a teljes útlezárás a vendéget szállító konvoj útvonalán, ahol még a csatornafedeleket is lehegesztik, az útmenti lakásokba nyomozókat rendelnek és minden házra figyelőpontot helyeznek el, teljes légtér-zárral és folyamatos helikopteres megfigyeléssel.

Ilyen szigorú biztonsági intézkedéseket azonban a Köztársasági Õrezred parancsnoka szerint még sohasem kellett bevezetni Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×