eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Csepel: senki többet, harmadszor?

Újra eladásra hirdeti az ÁPV Rt. a Csepeli Szabadkikötőt üzemeltető céget. Az elmúlt fél évben ez a harmadik tender, amelyen a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt. 99 százalékos tulajdonrészére pályázhatnak az érdeklődők.

Sikertelen próbálkozások

Az eddig - 2005 nyarán, illetve novemberében - megjelent két pályázat csalódást okozott az ÁPV Rt.-nek. Bár többen is jelezték érdeklődésüket, a végleges ajánlattevők száma mindkét felhívásnál elmaradt a várakozásoktól.

Míg a tavaly nyáron közzétett tendernél három cég maradt versenyben, a novemberi felhívásra már csak két ajánlat érkezett; a német Rhenus-csoport és a magyar Erdért Rt. vezette konzorcium nyújtott be pályázatot.

Az ÁPV Rt igazgatósága akkor úgy ítélte meg: a résztvevők alacsony száma miatt nem biztosított valódi verseny kialakulása, és egyik ajánlat sem felelt meg az előírt érvényességi kritériumoknak.

Harmadik kísérlet

A most közzétett harmadik pályázati felhívás a korábbiakkal megegyező feltételeket szab: ajánlatot csak az a pályázó adhat be, amelynek legalább ötven százalékos tulajdonában lévő társasága legalább ötéves kikötői üzemeltetési tapasztalattal rendelkezik, vagy ötéves logisztikai központ üzemeltetési tapasztalata van.

Konzorcium esetében ugyanakkor elegendő, ha a két feltétel egyikét valamely - legalább 40 százalékos részesedéssel bíró - konzorciumi tag teljesíti.

Az ÁPV Rt. az árbevétel maximalizálása mellett fontosnak tartja, hogy a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt.-t olyan befektető vásárolja meg, amely fenntartja a jelenlegi tevékenységet és biztosítja a fejlesztésekhez szükséges forrásokat is.

A kikötőnek emellett a privatizációt követően is meg kell felelnie az Országos Közforgalmú Kikötői státusz törvényi követelményeinek.

Az ÁPV Rt. igazgatósága a pályázatokat a megajánlott vételár, a működtetésre vonatkozó üzleti stratégia, illetve a fejlesztési elképzelések alapján értékeli. A végleges ajánlatok beadási határideje március 16.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×