eur:
393.35
usd:
368.06
bux:
65963.59
2024. április 24. szerda György

Blair és a magabiztos Magyarország

A brit kormányfő szerint Magyarország magabiztos hely. Tony Blair az MSZP kongresszusa előtt egy nappal tartott rendezvényen. Gyurcsány Ferenc az eseményen azt mondta: a siker kovácsai akarnak lenni és azt szeretnék, ha "a világ szolgálna minket és ne mi a világot".

Blair: az oktatásra kell koncentrálni

Tony Blair szerint Magyarországnak büszkén kell tekintenie az elmúlt 15 évre. A 30-40 évvel ezelőtti állapotokhoz képest ugyanis rengeteget fejlődött az ország - mondta a brit miniszterelnök.

Tony Blair gratulált Gyurcsány Ferencnek és kormányának, amiért ilyen alacsony infláció mellett ekkora gazdasági növekedést produkált az ország.

Tony Blair hangsúlyozta: a gazdasági erőt minden országnak a globalizáció hátterében kell elérnie. Szerinte nem az a kérdés, hogy elfogadjuk-e a globalizációt, hanem az, hogy hogyan készülünk fel rá.

Mint mondta: minél nyitottabb egy ország, annál inkább felkészült a kihívásokra. A brit politikus saját országát hozta fel példaként, amely megnyitotta kapuit az újonnan csatlakozott országok munkavállalói előtt.

Tony Blair hangsúlyozta: Európa nem tud Kína, vagy India olcsó munkaerejével versenyezni. A versenyt csak a magasan képzett munkaerővel vehetjük fel. Ezért, mint mondta, az az ország, amely nem fordít gondot az oktatásra, a versenyképességét veszíti el.

A brit politikus azt mondta: a világon addig nem lesz biztonság, amíg nem kap mindenki lehetőséget arra, hogy képességeit kamatoztassa. Mint mondta, ezért kell harcolni a globális szegénység és a betegségek ellen. A politikus kiemelten beszélt az afrikai éhezőkről.

Gyurcsány: az új Magyarország programja

Egymást erősítő versenyképesség és szolidaritás, patriotizmus és nemzetköziség, esélyegyenlőség és félelemmentes közélet, a múlt lezárása és egy tiszta jövőkép felvázolása - ezek voltak a kulcsszavai Gyurcsány Ferenc beszédének.

A magyar kormányfő szerint az országot nem egy végül úgyis összeroppanó mesterséges kalitkába kell bezárni, és úgy védeni, hanem versenyképessé kell tenni.


Kongresszus előtt (fotó: mti)

Erős, modern gazdaságra van szükség, amellyel finanszírozhatóvá válik az esélyteremtés, felszámolható lesz a ma Magyarországon százezreket érintő gyermekszegénység - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, hozzátéve azonban, hogy a pénz önmagában nem elég, változásra is szükség van.

A "változtatás programja" Gyurcsány Ferenc szerint arról szól, hogy az egészségügyet, a közoktatást és az állam működését át kell alakítani úgy, hogy az emberek szabadságát és esélyegyenlőségét szolgálja.

A Fideszre utalva Gyurcsány Ferenc megjegyezte: hiába konzultáltak az emberekkel, semmit nem értenek, sem Magyarországból, sem a múltból, sem Európából, sem a gyermekek álmaiból, akik - legalábbis a miniszterelnök ismeretségi körében -"nem pártvezért akarnak imádni", hanem egy kinyíló, szabad világ lehetőségeivel élve akarnak európaiak lenni.

A kormányfő szerint le kell zárni a "lázas és veszekedős" elmúlt 15 évet, "a nemzet önmagába és múltjába fordulását", és félelemmentes közéletet kell teremteni.

Hiller: modern, gyarapodó Magyarország a cél

Egy új, modern, gyarapodó Magyarország megteremtését nevezte célnak Hiller István szocialista pártelnök az MSZP pénteki, budapesti rendezvényén. Az MSZP első embere szerint erre az emberek többsége igennel felel, ha pedig így van, akkor az MSZP-re szavaz.

Hiller István hozzátette: nem a hatalomgyakorlásért, hanem ezért a célért érdemes kormányozni. A hatalomnál fontosabb az ország - tette hozzá az MSZP elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×