eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Van is, meg nincs is madárinfluenza

Várhatóan csütörtökre derül ki, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusa támadta-e meg a Bács-Kiskun megyében talált elhullott hattyúkat. Az Európai Bizottság, majd a magyar kormány szerdán jelentette be, hogy madárinfluenzában elpusztult hattyúkat találtak Magyarországon. A kormányfő szerint az Esztergomnál talált hattyúk pusztulását bélfertőzés okozta.

A kormányfő szerint az Esztergomnál szerdán talált hattyúk nem madárinfluenza miatt pusztultak el. Gyurcsány Ferenc az Országos Állategészségügyi Intézetben közölte: a vizsgálatok eddig nem igazolták a madárinfluenza-vírust az állatokban, valószínűleg bélfertőzés okozta az elhullásukat.

Európában aligha terjed emberre

Az Európai Unió betegségmegelőzési és ellenőrzési központjának igazgatója, Jakab Zsuzsanna az InfoRádióban azt mondta: kevés az esélye annak, hogy Európában az emberekre is átterjedjen a madárinfluenza-vírus. Hangsúlyozta: Ázsiában 150 millió elhullott madártól 150 ember fertőződött meg, főleg azok, akik közel éltek, vagy dolgoztak a madarakhoz.

Európában ezért külön figyelnek az állattenyésztőkre. Védőruhára, szezonális influenza elleni oltásra szükségük lesz - közölte Jakab Zsuzsanna. Emellett minden információt megadnak a baromfitartóknak.

Például azt, hogy ha beteg, vagy elhullott állatot látnak, ne nyúljanak hozzá, ha mégis, azonnal mosson kezet, fürödjön meg, öltözzön át és forduljon orvoshoz.

Az Európai Bizottság jelentette be

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy a madárinfluenza H5 típusa megjelent Magyarországon. A hírt nem sokkal később Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megerősítette. Az érintett települések három kilométeres körzetét közúton lezárták és megtiltották a szárnyasoktól származó termékek mozgását.

A kormányfő közölte: szerda kora reggel óta tudják, hogy az országon átvonuló hattyúk közül két Bács-Kiskun megyei településen, Nagybaracskán és Csátalján olyan elhullott tetemet találtak, amelyek "a H5 típusú vírussal voltak fertőzve".

Hetekig karantén

{{keretes_cim}}

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az InfoRádióban azt mondta, hogy hónapok óta fokozott ellenőrzést tartanak Magyarország külső határszakaszain.

Sipos Jenő elmondta, hogy csak olyan szállítmányok léphetnek be az ország területére, melyeket az Állategészségügyi Hatóság már megvizsgált.

A Megyei Védelmi Bizottság elnöke az InfoRádióban azt mondta, hogy a zárlat a baromfik ki- és behozatalára, valamint a tenyésztojás és a baromfitrágya szállítására vonatkozik. Vágott baromfit csak az iparszerűen működő üzemek szállíthatnak, külön engedéllyel. A háztájiban tárolt baromfikat folyamatosan szűrik - közölte Balogh László. A korlátozás várhatóan 21-30 napig marad fenn.

A házi szárnyasokat nem érinti

Az országos főállatorvos szerint a magyarországi házi szárnyasokat nem érinti a betegség, mivel csak vándormadarakban mutatták ki a H5 vírustörzset.

Süth Miklós közölte: a vizsgálatokat még február 5-én, 6-án és 9-én végezték, majd keddre derült ki, hogy a madarak közül három madárinfluenzában pusztult el.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×