eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Még nincs törzskönyvezve a madárinfluenza elleni oltás

Március végére törzskönyvezhetik Magyarországon a H5N1 vírus elleni oltóanyagot - mondta az InfoRádiónak Jankovics István virológus. Az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője szerint öt éven belül biztosan kialakul a madárinfluenza emberről emberre terjedő változata.

A Bács-Kiskun megyében elhullott hattyúk egyike 2000-ben gyűrűt kapott a madárgyűrűzési központtól. A madarat azóta egyszer látták: 2001-ben a Vajdaságban.

Lengyelországból és Csehországból is jöhetnek hattyúk Magyarországra telelni - mondta az InfoRádiónak a madárgyűrűzési központ vezetője. Karcza Csaba elmondta, a madárinfluenza miatt veszélyeztetett vízimadarak egy része csak március közepétől érkezik meg Magyarországra.

Nem lehet madárra vadászni

Csátalja és Nagybaracska környékén megtiltották a madárvadászatot - mondta az InfoRádióban Kovács Antal, Csátalja polgármestere. A helyiek nyugodtan fogadták a hírt, hogy fertőzött madarat találtak község közelében. Azóta az iskolákban és a nagyobb munkahelyeken is tájékoztatják az embereket a teendőkről.

Az Esztergomnál talált hattyú nem volt madárinfluenzás

A kormányfő szerint az Esztergomnál szerdán talált hattyúk nem madárinfluenza miatt pusztultak el. Gyurcsány Ferenc az Országos Állategészségügyi Intézetben közölte: a vizsgálatok eddig nem igazolták a madárinfluenza-vírust az állatokban, valószínűleg bélfertőzés okozta az elhullásukat.

Európában aligha terjed emberre

Az Európai Unió betegségmegelőzési és ellenőrzési központjának igazgatója, Jakab Zsuzsanna az InfoRádióban azt mondta: kevés az esélye annak, hogy Európában az emberekre is átterjedjen a madárinfluenza-vírus. Hangsúlyozta: Ázsiában 150 millió elhullott madártól 150 ember fertőződött meg, főleg azok, akik közel éltek, vagy dolgoztak a madarakhoz.

Európában ezért külön figyelnek az állattenyésztőkre. Védőruhára, szezonális influenza elleni oltásra szükségük lesz - közölte Jakab Zsuzsanna. Emellett minden információt megadnak a baromfitartóknak. Például azt, hogy ha beteg, vagy elhullott állatot látnak, ne nyúljanak hozzá, ha mégis, azonnal mosson kezet, fürödjön meg, öltözzön át és forduljon orvoshoz.

Romániában félnek a bejelentők

Romániában csendőri védelmet kért az a család, amely a legutóbbi madárinfluenzás esetet bejelentette a hatóságoknak. A faluban lincshangulat alakult ki. A Fekete-tenger partján egyébként már hozzászoktak az emberek a vírus jelenlétének, az újságok már nem is a címlapon hozták a hírt - közölte az InfoRádió romániai tudósítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×