eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kinek jó, ha sózzák az utakat?

Büntetné az utak sózását Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes tagja. A képviselő szerint a sózás extraprofitot hoz a beszállítóknak. A fővárosi illetékes bizottság vezetője ezt cáfolta, és azt mondta: Magyarországon gyakran nem használható más.

Illés Zoltán az InfoRádióban azt mondta: mínusz 5 fokig más anyaggal is teljesen biztonságosan megoldható a síkosság-mentesítés. Sok helyen homokot, kavicsot, vagy őrölt salakot használnak.

Léteznek viszont olyan vegyi anyagok is, amelyek mínusz 20 fokig használhatók, és nem teszik tönkre az utakat, az autókat és az emberek cipőjét.


Kik a beszállítók?

Illés Zoltán a legkisebb mennyiségben is elfogadhatatlannak tartja a só használatát, ezért felszólítja a fővárosi közterület-fenntartókat, hozzák nyilvánosságra a beszállító cégek nevét, és a velük megkötött szerződéseket. Mivel ez az eljárás igen káros, ezért Illés Zoltán azt feltételezi, hogy az üzlet számukra lehet igen előnyös.

A politikus a szabálysértési törvényben a cégeknek és a magánszemélyeknek is megtiltaná, hogy sózzák a közterületeket.

Politikai támadás?

Bánsági György, a Fővárosi Közgyűlés környezetvédelmi bizottságának szocialista elnöke politikai támadásnak minősítette a felvetést, és cáfolta, hogy bárkinek is extraprofitja származna a sózásból. Mint mondta, a többi anyag drágább, mint a só.

A politikus az InfoRádióban azt mondta: több helyen már most is alternatív csúszásgátló anyagot, például kalcium-kloridot használnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×