eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurcsány túlpöröghet

A magyar választópolgárok komolyabb arcot várnak a miniszterelnöktől - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő, utalva Gyurcsány Ferenc internetes naplójára és a világhálón keringő videofelvételre, amelyen a kormányfő a dolgozószobájában táncol.

Fűrész Gábor szerint nem biztos, hogy Magyarországon is hatásos a bulvárközpontú kampánystratégia.

A szakértő szerint teljesen tudatosan építették be a kampányba a felvételt, jelenleg ugyanis kevés olyan dolog van, ami a politikai kommunikációban véletlen.

Ez a fajta imázsépítés Bill Clintonnál bevált, aki az Egyesült Államok elnökeként kezdett bulvárpolitizálásba.

Koncepció

Fűrész Gábor azt mondta: a népszerűsítés ezen fajtája zajlik most Magyarországon. Mindez egy végiggondolt folyamat része. A szakértő szerint nem véletlen az sem, hogy egy kereskedelmi televízió korábbi műsorvezetője tölti most be a kormányszóvivői posztot.

Bár a felvétel a világhálón terjed, nem csak az internetezőket akarták megszólítani vele.

Fűrész Gábor úgy látja: nem biztos, hogy a stratégia telitalálat, a videó nyilvánosságra hozatala nem teljesen átgondolt. A miniszterelnökkel szembeni elvárások ugyanis nem olyanok Magyarországon, mint az Egyesült Államokban.

Parlamentben táncoló

A magyar választók valószínűleg szívesebben látnak egy komolyabb kormányfőt, nem egy irodában táncolót. Ha a felvétel egy magánrendezvényen készült volna, akkor egy emberibb arcát mutatta volna Gyurcsány Ferenc, de a Parlamentben táncoló kormányfő nem feltétlenül pozitív reakciókat vált ki az emberekből - véli a szakértő.

A felvételen először Hugh Grant látható, amint táncra perdül az Igazából szerelem című film egyik jelenetében. A kép azonban átvált Gyurcsány Ferencre, ő táncolja el a filmbeli táncot. Batiz András kormányszóvivő korábban azt mondta: a felvételt az esküvőjére kapta Gyurcsány Ferenctől.

Nem az értelmiség meggyőzése a pártok célja

Tamás Pál szociológus szerint az értelmiség jó részének már az elmúlt 15 évben kialakult a politikai meggyőződése. Mivel a biztos szavazók körébe tartoznak, a pártok ezért a mostani kampányban már nem hozzájuk szólnak.

Ezeknek a csoportoknak a "karbantartását" az ellenfél végzi - mondta az InfoRádióban Tamás Pál. A biztos pártválasztók sokkal érzékenyebbek a másik politikai erő vezetőinek számukra felháborító kijelentéseire, mint az általuk támogatott politikusok hívószavára.

Tamás Pál elmondta azt is: a középosztálynak azoknak a tagjai, akik nem mennek el szavazni, úgy érzik, hogy a politika nem róluk szól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×