eur:
394.08
usd:
364.57
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Volt vagy nem volt adócsökkentés?

Az Index internetes portál szerint a kormányzat beismerte, hogy a ciklusban nem volt adócsökkentés és kevés a munkahely. Mindezt, egy, a birtokába jutott kormányelőterjesztésre hivatkozva írja a lap. Az InfoRádió megkeresésére az Európai Ügyek Hivatalának elnöke azt mondta: a cikk számos pontatlanságot tartalmaz. A hivatal közleménye leszögezi: a jelenlegi ciklusban csökkentek az adók, és növekedett a foglalkoztatottság.

A gazdaságnak is kárt okoz, hogy alacsony a hazai foglalkoztatási szint - ismeri el az Index cikke szerint egy kormány-előterjesztés. Az internetes újság egy kormányzati uniós stratégiai előterjesztésre hivatkozva azt írja: a kabinet szerint minél tovább halogatjuk az euró bevezetését, annál nehezebb lesz teljesíteni a feltételeket.

A cikk szerint a kormányzat reálisabb képet fest, és kritikusabban ábrázolja a gazdaság helyzetét, mint ahogy arról az uniónak félévente benyújtott konvergencia-program beszámol.

Az internetes újság által idézett dokumentum szerint kevesen dolgoznak idehaza, magasak a szociális kiadások, emiatt pedig nehéz csökkenteni az államháztartási hiányt. Az Index azt írja: a kormány lényegében bevallja, hogy nem történt meg az az adócsökkentés, amiről az elmúlt évek kormányzati kommunikációjában folyamatosan szó volt.

Az írás megjegyzi, hogy az Eurostat adatai szerint 2002 és 2004 között 0,1%-kal még emelkedtek is a terhek, majd hozzá teszi: az unió statisztikai hivatalának a 2005-ös évről nincsenek adatai.

Az Index cikke szerint a dokumentumból az is kiderül, hogy az államháztartási hiány nem csak az euró bevezetését veszélyezteti, hanem az unió átlagos fejlettségi szintjéhez való felzárkózást is.

Számos pontatlanság

Az internetes újságban megjelent cikkel kapcsolatban az InfoRádió megkereste az Európai Ügyek Hivatalának elnökét. Gottfried Péter azt mondta: a cikk számos pontatlanságot tartalmaz, olyan megállapításokat ad a hivatalvezető szájába, amelyet nem mondott.

A hivatalvezető az InfoRádiónak megküldött nyilatkozatában azt írja: az internetes lap egy kormány-előterjesztésre hivatkozik, ám valójában a dokumentum zöme nem is került a kabinet elé.

Gottfried Péter válaszlevelében az is olvasható, hogy az Index újságírója a szövegkörnyezetből kiragadva használta a dokumentumot állításai alátámasztására. Leszögezi: a jelenlegi kormányciklusban csökkent az állam GDP arányos adó- és járulékbevétele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×