eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Törvénytelen adatgyűjtés a középiskolákban

Az adatvédelmi biztos szerint a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) törvénytelenül gyűjtött személyes adatokat egy több száz középiskolába eljuttatott kérdőívben. Az Oktatási Minisztérium erről levélben tájékoztatta a középiskolákat. A FISZ elnöke szerint az adatlap kitöltése nem volt kötelező.

A FISZ elnöke az InfoRádiónak elmondta, csupán egy szolgáltatás megrendeléséhez kérték a diákok nevét és lakcímét, a kérdőívnek ezt a részét nem volt kötelező kitölteni. Csikesz Tamás hozzátette, az oktatási tárca a kiküldés előtt látta a kérdőíveket, és nem emelt kifogást.

Szerinte nem igaz, hogy a tárca a középiskolák bejelentéséből értesült az ügyről, mivel a tárcának véleményezni kell minden kérdőívet, amit a FISZ kiad.

Az adatvédelmi biztos szerint szülői beleegyezés kell ahhoz, hogy egy diák kitölthessen egy kérdőívet. A FISZ elnöke szerint ez a jogszabály betarthatatlan.

Az adatvédelmi biztos szerint jogellenesen kezelték az adatokat

Az adatvédelmi biztos szerint attól a pillanattól, hogy a válaszolók megadják adataikat, személyes adatkezelésre van szükség, amit sok esetben nem az előírásoknak megfelelően végeztek el.

Ha például az iskola gyűjti össze és továbbítja az íveket, akkor a pedagógusok is belenézhetnek a válaszokba, ilyenkor pedig már nem érvényesül a személyes adatok védelme.

Péterfalvi Attila elmondta azt is: a középiskolákban még kiskorúak, azaz korlátozottan cselekvőképes emberek tanulnak. Ezért ha az adataikat is elkérik, ahhoz már szülői beleegyezés kell.

Az oktatási tárca nem látta a kérdőívet

Az oktatási tárca tagadja, hogy látta volna a kiküldés előtt a FISZ kérdőíveit. A közoktatási helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta, a minisztérium csak a kérdőívek kiértékelését kapta meg a szervezettől.

Sipos János azt mondta: a kérdőívet a szervezet soha nem küldte meg előzetesen az oktatási tárcának. A minisztérium csak a kutatás eredményét kapta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×