eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Levelezéssel a rák ellen

Kétmillió 600 ezer forintot kapott az Országos Onkológiai Intézet a mellrák elleni küzdelemre, azoknak a levélbélyegeknek az árából, amelyet a Magyar Posta szeptembertől árusít.

A külföldön már nyolc éve forgalomban lévő úgynevezett feláras bélyegek Magyarországon 140 forintba kerülnek, amiből 50 forint jut az onkológusokhoz.

A befolyt összeget kutatásra fordítják - mondta ez az InfoRádióban az intézet főigazgatója.

Kásler Miklós közölte: azt szeretnék pontosabban kimutatni, hogy az emlőrák terápiája után a vérben és a csontvelőben milyen és mennyi tumorsejt lelhető fel.

Magyarországon évente két és fél ezren halnak meg emlőrákban. Ezzel hazának az európai országok között a 8. helyen áll. A miénknél rosszabb a helyzet például Nagy-Britanniában, Dániában és Máltán.

A daganatos halálozás növekedési üteme 1975-ig azonos volt a nyugat-európaival. Ekkor azonban Európa nyugati részén a növekedés lelassult, majd stagnált, végül csökkenni kezdett.

Magyarországon 1975 és 1988 között meredeken emelkedett a halálozási szám.

A növekedés üteme csak a '90-es évek elején kezdett csökkenni, és 1999 volt az első olyan év, amikor kevesebben haltak meg rákban, mint az azt megelőző esztendőben.

Szervezett emlőrákszűrés három éve van Magyarországon. Az első két évben az érintett nő 43 százaléka vizsgáltatta meg magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×