eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Félmilliárd képviselői végkielégítésre

Várhatóan jövő héten ül össze utoljára az Országgyűlés, ám a képviselők egészen az új parlament megalakulásáig kapnak fizetést. Nem járnak rosszul azok sem, akiket nem választanak újra.

Búcsúpénz: másfél millió forint

A törvény szerint mandátumuk megszűnte után még fél évig kapnak a honatyák fizetést, amelyet egy összegben is felvehetnek. Az a

képviselő, aki nem indul a választásokon, vagy akinek a választók nem szavaznak bizalmat, 1,5 millió forintot kap, mintegy végkielégítésként.

A 2006-os költségvetésben több mint kétmilliárd forintot különítettek el a ciklusváltásra. Ebből a pénzből kell fedezni a parlamentet elhagyó képviselők és köztisztviselők végkielégítését, valamint az irodák újrafestését.

A keret kialakításánál úgy számoltak, hogy a 386-ból 230 képviselő veszítheti majd el mandátumát, és erre 524 millió forintot kell majd költeni.

Képviselői fizetések 2006

A képviselők alapdíja egyébként 210 ezer forintról 218 400-ra emelkedett az idén. Ezen felül a pótdíjak - a bizottsági és frakciótisztségekért járó juttatások, és a költségtérítések - mértéke is növekedett. Éppen ezek emelkedése növelte jelentősen a képviselők bérét.

Az országgyűlés alelnökei az alapdíj 180 százalékának, a bizottsági elnökök 100-, az alelnökök 80-, a tagok 40-, a frakcióvezetők 120-, a frakcióvezető-helyettesek pedig az alapdíj száz százalékának megfelelő pótdíjat kapnak havonta.

Megéri utazni

Az utazásért is külön költségtérítés jár a képviselőknek. Ha egy képviselő Budapesten él, ezen a címen akkor is megkapja alapdíjának 70 százalékát. Ha 100 kilométernél messzebbről utazik a fővárosba a honatya, akkor a tavalyi 273 ezer forint helyett, idén 284 ezer forintot vehet föl.


Nemsokára kiürül

A képviselők saját maguk nyilatkoznak lakhelyük távolságáról: ha ez a 200 kilométert is meghaladja, akkor havonta 349 ezer forint jár a képviselőnek.

Azok a képviselők, akiknek nincs fővárosi lakhelyük és nem fogadják el az Országgyűlés hivatali szervezete által biztosított szállást, az alapdíjuk 50 százalékát, 110 ezer forintot tehetik zsebre költségtérítésként.

Az Országgyűlés honlapján az olvasható, hogy a 2004-ben kifizetett legmagasabb költségtérítési tétel egész évre 3 801 600 forint volt, ezt 108 képviselő vette föl.

Szállás-költségtérítést 280 honatya vett igénybe, többségük a legmagasabb összeget, vagyis 1 188000 forintot.

Idén az a képviselő, aki egy bizottsági elnöki tisztséggel rendelkezik, és távol lakik a fővárostól, 894 800 forintot vihet havonta haza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×