eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

A nyugdíjasok kapták az ígéreteket

A nyugdíjasok jövőjével foglalkoztak szerdán a pártok a választási kampányban. Az Idősügyi Tanács ülésén elhangzott: nyugdíjba mehetnének azok, akik betöltötték 55. életévüket, és már legalább két éve keresnek állást eredménytelenül. A miniszterelnök bejelentette: a kormány az öregségi nyugdíjak esetében kifizeti a különbözetet, amennyiben valaki bizonyítani tudja, hogy az elmúlt négy évben nagyobb volt az infláció, mint a nyugdíjának emelkedése.

Gyurcsány Ferenc kormányfő az Idősügyi Tanács ülése után közölte: egy javaslat szerint nyugdíjba mehetnének azok az 55 életévüket betöltött emberek, akik már legalább két éve munkanélküliek. Az intézkedés terheit a központi költségvetés közvetlenül a nyugdíjalapoknak térítené meg.

Alapos számításokat igényel annak eldöntése, hogy leszállítható-e az utazási kedvezményre való jogosultság a mai 65 évről 62-re - mondta a kormányfő. Hozzátette: személy szerint támogatja az elképzelést.

Nem támogatják a 14. havi nyugdíjat

Jankovics György, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének elnöke azt mondta: javaslatára a tanács tagjai határozatban kérték fel a pártokat, hogy tartózkodjanak a nyugdíjasok biztonságát kockáztató javaslatoktól.

Hozzátette: nem támogatják a 14. havi nyugdíj bevezetését, mert szolidárisak a társadalom más rétegeivel.

Fidesz: a kormány képtelen kezelni a munkanélküliséget

A Fidesz családpolitikai programszóvivője szerint a kormány nem tud mit kezdeni a megállíthatatlanul növekvő munkanélküliséggel. Soltész Miklós az InfoRádiónak azt mondta: Gyurcsány Ferenc a dolgozni akaró, aktív embereknek a munka helyett a kiszolgáltatottságukat állandósító, megalázóan alacsony nyugdíjat akar adni.

Nyugdíjszelvények és infláció

A nap folyamán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy MSZP-s fórumon azt mondta: kifizeti a kormány az öregségi nyugdíjak esetében a különbözetet, ha valaki nyugdíjszelvénnyel bizonyítja, hogy az idén januárban kapott összeg a négy évvel korábbihoz képest nem több, mint az infláció mértéke.

"A valamennyi öregségi nyugdíjjal rendelkezőnek Magyarországon a kormány nevében azt ajánlom, és azt a kötelezettséget vállalom, hogy ha el tud nekem küldeni két olyan nyugdíjszelvényt 2002 januárjából, majd 2006 januárjából, hogy a 2006. januári az nem több legalább annyival, mint amennyi az összes áremelkedés Magyarországon az elmúlt négy évben volt, akkor a különbséget neki kifizetjük" - mondta szó szerint a kormányfő, reagálva a Fidesz közelmúltban indított plakátkampányára.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: ha olyan nyugdíjszelvényeket küldenek el, amelyben nagyobb a nyugdíjak emelkedése, mint az elmúlt évek átlagos áremelkedése, akkor ezeket elküldi a Fidesznek, és azt kéri, fizessék ki ők.

A miniszterelnök szavait taps és nevetés fogadta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×