eur:
392.14
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Új eljárás a gerincdaganat gyógyítására

Gyógyítható gerincdaganat; Évi 2 milliárdos az illegális autóalkatrész-piac; Ártó Mohamed-karikatúrák - címek a reggeli lapokból.

Népszabadság

Már három-négy csigolya és a keresztcsont kicserélésével is talpra állíthatók a gerincdaganatos betegek. Az új eljárást a világon csak néhány helyen, köztük a budai Gerincgyógyászati Központban alkalmazzák.

A szervezet újraépíti a gerinccsigolyát egy Magyarországon régebben alkalmazott, de technikailag megújított sebészi eljárásnak köszönhetően. Miután az orvosok eltávolították a gerincoszlopból a daganatos csontokat és fémvázzal áthidalták a hiátust, speciális hálóba a beteg saját vagy a csontbankból szerzett csontdarálékát helyezik a gerincvelő köré.

A szervezet falósejtjei a hálóban lévő csontsejteket lebontják, és közben újat építenek helyettük. A terápia lényegében a szervezetben zajló csontépítési mechanizmusra épül

Magyar Nemzet

Színt vallott Kovács Kálmán miniszter címmel közöl írást a Magyar Nemzet. Az informatikai és hírközlési miniszter elismerte, hogy tárcája eladja a 7.300 internetes végponttal rendelkező Sulinet Közhálót.

Kovács Kálmán szerint a piaci viszonyok megteremtésével pénzt takarítanak meg, a Fidesz azonban úgy látja, a kormány elkótyavetyéli az állami vagyont.

Napi Gazdaság

Német és japán autókra fáj a foguk a magyarországi autótolvajoknak, akik az utóbbi években beálltak az évi 8-9 ezres „darabszámra”. 2005-ben 8.250 gépjárművet loptak el, ami az összes vagyonelleni bűncselekmény alig 6 százaléka.

A felderítés aránya nem túl nagy, igaz a bűnbandák egyre kevésbé értékesítik egyben az autókat. Sokkal inkább darabokban, alkatrészenként keresnek rá vevőt.

Világgazdaság

A szakértők nem tartanak attól, hogy a Mohamed-karikatúrák miatt hivatalos állami bojkottot hirdetnek egyes muzulmánok lakta országok, ám ez nem jelenti azt, hogy ne okozna kárt a magyar exportőrök, vállalatok számára az ügy.

Nem segíti az üzletszerzést és szűkítheti a magyar vállalatok mozgásterét a nagyobb volumenű projektek esetében a fogadó ország negatív beállítottsága a küldő ország felé. Van olyan vélemény, hogy főként az olyan, érzékenyebb országok esetében lehet ettől tartani, mint Egyiptom vagy Irán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×