eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Miért nem szavazhatnak a rabok?

Sérti az alapvető jogokat, ha az elítélteket megfosztják attól, hogy részt vegyenek a választásokon - tartalmazza a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság határozata. Magyarországon az alkotmány tiltja, hogy a fogvatartottak voksoljanak. Az előzetes letartóztatásban lévők élhetnek szavazási jogukkal.

A pert egy elítélt kezdeményezte Nagy Britannia ellen, azt követően, hogy életfogytig tartó szabadságveszésre ítélték, és így a szavazástól is eltiltották. A strasbougri bíróság szerint ez az alapvető emberi jogokat sérti.

Magyarországon ezt az alkotmány tiltja az elítélteknek. Vagyis nincs szavazójoga annak, aki jogerős szabadságvesztését tölti.

Magyar Helsinki Bizottság: elgondolkodtató a döntés

A Magyar Helsinki Bizottság elnöke szerint Magyarországnak el kellene gondolkodnia az alkotmány megújításán. Kőszeg Ferenc azonban hozzátette: szükség lenne a bíróságok által mellékbüntetésként sokszor használt közügyektől való eltiltást is újragondolni.

A magyar gyakorlat szerint a börtönbüntetését töltő általában el van tiltva a közügyektől akkor is, ha nem mondják ki a közügyektől való eltiltást. A jogvédő szervezet szerint véleménye szerint ez nem megalapozott. Ekkor ugyanis nem csak attól tiltják el, hogy részt vegyen a választásokon, hanem attól is, hogy tisztséget vállaljon egy társadalmi szervezetben.

Az ombudsman helyettese: még nem érkezett panasz

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese is úgy véli: a precedens értékű per miatt át kellene gondolni a magyar alkotmányt is. Takács Albert hozzátette: eddig nem érkezett hozzá olyan panaszbeadvány, amelyben elítélt azt sérelmezte, hogy nem vehet részt a szavazáson.

Takács Albert szerint a precedens értékű ítélet hatása végig fog futni a nemzetközi jogrendszereken. Ez Magyarországot is érinteni fogja, ezért nem árt elgondolkodni azon, hogy a magyar gyakorlat megfelel-e az európai alkotmányos mércének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×