eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66572.28
2024. április 25. csütörtök Márk

Értelmiségi "maszatolás" ügynökügyben

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ügynökügyben ma "maszatolás" folyik az értelmiség körében. Schmidt Mária erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

A történész azt mondta: ügynökügyben az „árnyalt megközelítés” híve, ami azt jelenti, hogy minden érintett esetében pontosan meg kell vizsgálni, mit tett, ártott-e valakinek.

Nem helyes, ami most történik. Nem tesz jót az, hogy nagyon sokan próbálják mentegetni a leleplezett ügynököket, és megpróbálják azt a látszatot kelteni, hogy a diktatúrában az ő magatartásuk volt a természetes – tette hozzá.

Schmidt Mária szerint tisztában kell lenni azzal, hogy milyen szörnyű időszak volt az, amikor beszervezték az ügynököket, köztük Szabó István filmrendezőt.

Ma már el sem tudjuk képzelni, mennyire kellett és lehetett félni akkor, és nyilvánvaló, hogy ő is jogosan félt. De nem szabad elfeledkezni azokról sem, akik félelmük ellenére sem vállalkoztak a besúgói szerepre – mondta a Terrror Háza Múzeum főigazgatója.

Õket kellene még jobban megbecsülni, akik ezért karrierjükkel, szabadságukkal, életükkel fizettek. Ma nincs meg ez a különbségtétel; az értelmiség körében „maszatolás folyik” – mondta Schmidt Mária.

Ügynök-ügyek

Az elmúlt két hétben több ismert embert is megvádoltak azzal, hogy együttműködött az állambiztonsági szolgálatokkal.

Szabó István Oscar-díjas filmrendezőről kiderült, hogy 1957-től több éven keresztül jelentett a III/III-as csoportfőnökség jogelődjének.

„Ha úgy hozza a sorsuk, hogy szükségük van tudni azt, hogy miként kell viselkedni egy diktatúra alatt, készítettem egy oktatófilmet. Az a címe, hogy Bizalom, abban minden szó szerint benne van. Tanulják meg, lehet hogy szükségük lesz rá” – mondta február 3-án.

Szabó István mellett Kézdi-Kovács Zsolt rendező is beismerte, hogy beszervezték.

Február 2-án Paskai László bíboros, volt esztergom-budapesti érsek állambiztonsági kapcsolatáról jelent meg írás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×