eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elévült-e Gyurcsány ügye?

A Központi Nyomozó Főügyészség "közreműködés közokirat-hamisításban" gyanújával kezdett el nyomozást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábbi gazdasági tevékenységével összefüggő Nomentana-ügyben. Magyar György ügyvéd szerint elképzelhető, hogy az eset egyes részei még nem évültek el.

A Nomentana-ügyről Magyar György ügyvéd az InfoRádióban azt mondta: létezik a közokirat-hamisításnak egy úgynevezett intellektuális változata, amikor az elkövető nem maga készíti a hamis okmányokat, és nem ő használja fel, csak közreműködik abban, hogy bejegyezzenek valamilyen jogot. Például valótlan adatokat közöl.

Az ügyvéd szerint a cselekmények és az időpontok közötti összefüggést vizsgálhatják.

Mindezért bárki felelősségre vonható, és akár három év szabadságvesztéssel büntethető. Ugyanennyi az elévülési idő is.

Magyar György szerint súlyosabban büntethető viszont az, aki mindezt hivatalos személyként követi el, akkor már öt év lehet a büntetése. Ha pedig ugyanez a személy nagy értékű csalást is elkövet, akkor a büntetés és ezzel az elévülési idő is tíz év lehet.

Nincs gyanúsított

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője közölte: az eljárás jelenlegi szakaszában az ügynek nincs gyanúsítottja, a nyomozó hatóság soron kívül beszerzi a szükséges iratokat és megvizsgálja azokat, egyebek mellett az elévülés szempontjából is.

Keresztes Imre hozzátette: a nyomozás határideje 60 nap múlva jár le. A nyomozást egy magánszemély feljelentése alapján rendelték el február 3-án.

Három fideszes képviselő tett feljelentést

Az ügyben három fideszes országgyűlési képviselő, Deutsch Tamás, Répássy Róbert és Szijjártó Péter is feljelentést tett.

Deutsch Tamás február 3-án azt mondta: fennáll a gyanúja annak, hogy Gyurcsány Ferenc több jogsértést követett el.

Polt Péter legfőbb ügyész január 30-án a parlamentben hozzá intézett kérdésre azt mondta: az ügyészség elkezdte begyűjteni azokat az információkat, amelyek alapján eldönthető, hogy a hatóságnak van-e a hatásköre vizsgálatot indítani.

A Magyar Nemzet című lapban nemrég megjelent cikksorozat szerint a Nomentana Kft. - amelynek nevében Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök járt el - jogi értelemben nem létezett 1993 és 1995 között, mert a cégbíróság elutasította bejegyzését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×