eur:
394.66
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Aki Szabót támadja, az öregekkel kerül szembe"

A Die Welt című német napilap szerint még mindig a félelem hangulata jellemzi a magyar filmes ipart és Magyarországot is általában. Az egyik legnagyobb példányszámú német újság az ügynökbotrányokkal összefüggésben azt írta: aki Szabó István filmrendezőt támadja, az az "öregek" egy egész generációjával kerül szembe.

Az Öregek összetartanak című írás bevezetőjében jelzi, hogy a Szabó István ügynökmúltjával összefüggő ügyet Magyarország csak nagyon távolságtartóan kezeli. A lap emlékeztet arra, hogy a témát az Élet és Irodalom című hetilap hozta nyilvánosságra, éppen Filmszemle előtt, amelynek nyitófilmje Szabó István legújabb alkotása, a Rokonok volt.

A német újság beszámol arról a sajtótájékoztatóról is, amelyen Szabó István volt osztálytársai is megjelentek. A lap szerint az eseményt ügyesen rendezték meg, nem az újságírók kérdésein volt a hangsúly, hanem azon a tényen, hogy Szabó István és Kézdi-Kovács Zsolt jelentéseikkel senkinek nem ártottak, hiszen valamennyi osztálytársuk államvizsgázott.

A Die Welt állítása szerint Szabó István és osztálytársainak fellépése sokakat felháborított. A lap szerint Szabó István ajkait nem hagyta el egyetlen sajnálkozást kifejező szó sem, a hivatalos állásponttal szembehelyezkedők pedig nem kívántak névvel nyilatkozni az újságnak.

Mindezek ismeretében a szerző arra a következtetésre jut, hogy még mindig a félelem hangulata jellemzi a magyar filmes ipart és általában Magyarországot is.

A Die Welt újságírója úgy vélte, ez azért van, mert aki az Oscar-díjas rendezőt támadja, az az „öregek” egész generációjával kerül szembe, és Magyarországon még mindig övék az utolsó szó, mivel ők döntenek a támogatások elosztásáról.

A fiatal magyar filmrendezők Csehországgal vagy Lengyelországgal ellentétben a politikai változások óta alig rúghatnak labdába - írta a lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×