INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

Nem csökken a belvíz

Infostart / InfoRádió

Stagnál a belvízzel elöntött területek nagysága - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Vízkárelhárítási Főosztályának vezetője. Korompay András az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: jelenleg nagyjából 100 ezer hektáron van belvíz. Problémát jelenthet viszont, hogy a Duna és a Tisza vízgyűjtőjén a szokásosnál több a hó.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Vízkárelhárítási Főosztályának vezetője szerint a szivattyúzásnak és a korábbinál szárazabb időnek köszönhetően nem nő, de nem is csökken a vízzel borított belterületek nagysága.

Korompay András az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor azt mondta, hogy a fagyos idő miatt nehéz megmondani, hogy hol van még esetleg hófolt.

A szakember szerint ha marad az elmúlt napokban tapasztalt hideg idő, az javítja a helyzetet, mert a vízhez hasonlóan a jég is „párolog”. Ha az olvadás nem lesz túl gyors, akkor nem kell komolyabb problémákkal számolni – mondta Korompay András, aki szerint ha még legalább egy hétig marad a fagy, akkor 10-20 ezer hektárral is csökkenhet az elöntött terület nagysága.

Az árvízről szólva a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Vízkárelhárítási Főosztályának vezetője azt mondta, hogy mivel egyre több a hó a Tisza, és a Duna vízgyűjtő területén, ezért az enyhe idő beköszöntével olvadásra, árvízre is kell számítani a két folyó szakaszán.

Korompay András szerint a Duna és Tisza is erős apadásnak indult a felső szakaszon, ugyanakkor mindkét nagy folyó vízgyűjtőjén sok a hó. A nagymaros feletti vízgyűjtőn például 15,5 köbkilométer hó van, ami a sokéves átlagnak majdnem a duplája.

Az átlagosnál több a hó a Tisza Szeged feletti vízgyűjtőjén is. Mindez azonban akkor lesz igazán fontos kérdés, amikor megindul az olvadás – mondta az Arénában a vízügyi minisztérium főosztályvezetője.

Korompay András szerint ha most kezdődne egy gyors olvadás, az problémát jelentene, ráadásul ha az a havat gyorsabban olvasztó, langyos csapadékkal párosul, akkor akár rendkívüli árvíz is lehet.

Kapcsolódó hang

Korompay András az árvízrõl
 
Korompay András a belvízrõl
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018