eur:
393.38
usd:
367.98
bux:
67100.19
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarország ismét a szokásos gázmennyiséget kapja

Magyarország ismét a megszokott gázmennyiséget kapja Oroszországtól. Ezt Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője közölte az InfoRádióval.

A Gazprom azután kezdett több gázt pumpálni a vezetékrendszerbe, hogy európai léptékűvé vált az orosz-ukrán gázvita. Hétfőn több ország jelezte, hogy nem kapja meg az állami irányítás alatt álló orosz vállalattól megrendelt nyersanyagmennyiséget, Magyarországon a kiesés nagyjából 35 százalék volt.

Az Európai Bizottság is aggodalmának adott hangot az európai földgázellátás miatt.

Hétfőn a Külügyminisztérium bekérette a Budapesten akkreditál orosz és ukrán nagykövetet. A magyar diplomácia kifogásolta, hogy január 1-je óta – amikor Oroszország elzárta az Ukrajnát ellátó gázvezetékeket – az érkező gáz mennyisége jelentősen elmaradt a szerződésben rögzítettől.

Kóka János gazdasági miniszter telefonon hívta fel a Gazprom alelnökét. Alexander Medvegyev ígéretet tett arra, hogy megtalálják azt a technikai megoldást, amellyel biztosítható lesz a Budapest által megrendelt gázmennyiség eljuttatása Magyarországra.

Közben a MOL Rt. megtette a szükséges lépéseket arra az esetre, ha elhúzódna az orosz-ukrán gázvita, és huzamosabb időn át kevesebb gáz érkezne Magyarországra.

A társaság tüzelőanyag-cserére szólította fel szerződéses partnereit. Ennek megfelelően például a tatabányai, a csepeli és a debreceni erőmű már olajtüzelésre tért át. Az átállás költségeit a Magyar Villamos Művek Rt. állja.

A Gazprom hétfő kora este jelentette be, hogy 95 millió köbméter pótlólagos gázt juttat az ukrán gázvezeték-rendszerbe.

Oroszország egyúttal azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy „megcsapolja” a gázvezetéket, ezt Kijev tagadta.

Moszkva Ukrajna mellett Moldovára is ráfogta az „energiafegyvert”. A moldovai miniszterelnök közölte, hogy országa sem kap orosz gázt, miután nem fogadta el a Gazprom ajánlatát a gázár megduplázására.

A gázprobléma január 1-jén éleződött ki, amikor az orosz állami ellenőrzés alatt álló Gazprom gázipari vállalat leállította a gázszállítást Ukrajnába, mivel Kijev elutasította azt az igényt, hogy az eddigi ár négyszeresét fizesse a nyersanyagért.

Moszkva a döntést azzal indokolta, hogy Ukrajna a piaci árnál jóval kevesebbet fizet a gázért. Kijev ugyanakkor úgy véli, hogy Oroszország az új, Nyugat-barát ukrán vezetést akarja büntetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×