INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

Magyarország ismét a szokásos gázmennyiséget kapja

Infostart / InfoRádió

Magyarország ismét a megszokott gázmennyiséget kapja Oroszországtól. Ezt Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője közölte az InfoRádióval.

A Gazprom azután kezdett több gázt pumpálni a vezetékrendszerbe, hogy európai léptékűvé vált az orosz-ukrán gázvita. Hétfőn több ország jelezte, hogy nem kapja meg az állami irányítás alatt álló orosz vállalattól megrendelt nyersanyagmennyiséget, Magyarországon a kiesés nagyjából 35 százalék volt.

Az Európai Bizottság is aggodalmának adott hangot az európai földgázellátás miatt.

Hétfőn a Külügyminisztérium bekérette a Budapesten akkreditál orosz és ukrán nagykövetet. A magyar diplomácia kifogásolta, hogy január 1-je óta – amikor Oroszország elzárta az Ukrajnát ellátó gázvezetékeket – az érkező gáz mennyisége jelentősen elmaradt a szerződésben rögzítettől.

Kóka János gazdasági miniszter telefonon hívta fel a Gazprom alelnökét. Alexander Medvegyev ígéretet tett arra, hogy megtalálják azt a technikai megoldást, amellyel biztosítható lesz a Budapest által megrendelt gázmennyiség eljuttatása Magyarországra.

Közben a MOL Rt. megtette a szükséges lépéseket arra az esetre, ha elhúzódna az orosz-ukrán gázvita, és huzamosabb időn át kevesebb gáz érkezne Magyarországra.

A társaság tüzelőanyag-cserére szólította fel szerződéses partnereit. Ennek megfelelően például a tatabányai, a csepeli és a debreceni erőmű már olajtüzelésre tért át. Az átállás költségeit a Magyar Villamos Művek Rt. állja.

A Gazprom hétfő kora este jelentette be, hogy 95 millió köbméter pótlólagos gázt juttat az ukrán gázvezeték-rendszerbe.

Oroszország egyúttal azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy „megcsapolja” a gázvezetéket, ezt Kijev tagadta.

Moszkva Ukrajna mellett Moldovára is ráfogta az „energiafegyvert”. A moldovai miniszterelnök közölte, hogy országa sem kap orosz gázt, miután nem fogadta el a Gazprom ajánlatát a gázár megduplázására.

A gázprobléma január 1-jén éleződött ki, amikor az orosz állami ellenőrzés alatt álló Gazprom gázipari vállalat leállította a gázszállítást Ukrajnába, mivel Kijev elutasította azt az igényt, hogy az eddigi ár négyszeresét fizesse a nyersanyagért.

Moszkva a döntést azzal indokolta, hogy Ukrajna a piaci árnál jóval kevesebbet fizet a gázért. Kijev ugyanakkor úgy véli, hogy Oroszország az új, Nyugat-barát ukrán vezetést akarja büntetni.

Kapcsolódó hang

Gázvita - Szaniszló Mihály (ipari energiafogyasztók)
 


Gázvita - A gazdasági miniszter a gázról
 


Gázvita - Réti Sándor Oroszország szakértõ
 


Gázvita - Egyeztetés a Visegrádi Négyek között
 


Gázvita - A kancelláriaminiszter a vitáról
 


Gázvita - Fasimon Sándor (MOL Rt.)
 


Gázvita - ukrán takarékosság
 


Gázvita - Ferencz I. Szabolcs (Mol Rt.)
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018