eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szokatlan vendéget vár a királynő karácsonyra

Szokatlan vendéget vár a királynő karácsonyra

Londonban megerősítették a hírt, hogy Meghan Markle, Harry herceg amerikai menyasszonya, együtt karácsonyozhat a királyi családdal. Meghívását a herceg harcolta ki, ugyanis szokás szerint menyasszonyokat nem hívnak meg a szűkkörű családi karácsonyünneplésre.

Miss Markle, Harry herceg jegyese, a hatalmas sandringhami kastélyban töltheti a karácsonyt, a királyi család vendégeként. A szenteste előtti délutánon gyűlnek össze a családtagok, a Fehér Szalonban felszolgált uzsonnára. Együtt díszítik fel az öt méter magas karácsonyfát, és átadják egymásnak az ajándékaikat.

Mit lehet ajándékozni II. Erzsébetnek?

Hiszen mindene megvan, amire csak szüksége lehet. Kívánságának megfelelően valami egyszerű és praktikus dolgot illő adni neki. Vilmos herceg hitvese, a Cambridgei hercegnő tavaly egy üvegcse csatnit – azaz fűszeres, pikáns gyümölcs- és zöldséglekvárt, indiai módra – készített házilag a királynőnek, nagymamája receptje szerint. Ezzel húsételeket lehet ízesíteni.

Kicsit tartott tőle, hogy talán nem is olyan jó az ajándék, de másnap, ebédnél ott látta az asztalon, a királynő terítéke mellett. Nem tudjuk, Harry herceg menyasszonya mit ad és mit kap. Annyi bizonyos, hogy nagy kofferrel kellett útra kelnie, mert sokszor át kell öltöznie. A szentestén tartott ünnepi vacsorára a hölgyeknek kisestélyiben, felékszerezve, az uraknak szmokingba illő megjelenniük.

Karácsonyi etikett

Vacsora után, tíz órakor a hölgyek – beleértve a királynőt is – elmennek aludni. Az urak még iddogálnak egy kicsit, a házigazda, Fülöp herceg töltöget a poharakba brandyt vagy portóit. Másnap korán kell kelni, meleg ruhába kell felöltözni. Angol szokás szerint minden ágy végén ott függ ilyenkor egy apró ajándékokkal megtöltött, stilizált harisnya. Aztán irány Sandringham falu temploma. A királyi család közösen megy a misére, bár tavaly épp maga a királynő hiányzott, meghűlés miatt.

A templomnál általában több százan gyűlnek össze, hogy lássák a felséges hölgyeket és urakat. Az Istentisztelet végeztével a család tagjai néhány szót váltanak az alattvalókkal. Sült pulykával koronázott ebéd következik, majd átvonul a család a kastély egyik televíziószalonjába, hogy meghallgassa a királynő népéhez intézett szokásos karácsonyi beszédét. Ezt Nagy-Britannia szerte milliók szokták nézni és hallgatni.

A karácsony utáni napokon a királyi család gyakran vadászatot rendez, de ezen Meghan Markle biztosan nem kíván részt venni, mert borzad a vadak lelövésének még csak a gondolatától is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×