eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az országos nemzetiségi listás szavazólapok mintája, amelyet jóváhagyott ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda budapesti Alkotmány utcai székházában 2018. március 14-én. Az NVB ülésén jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját is.
Nyitókép: Soós Lajos

Két listát vett nyilvántartásba az NVB

A ruszin és a szerb nemzetiségnek ezzel biztosan lesz szószólója az új Országgyűlésben.

Elsőként az Országos Ruszin Önkormányzat és a Szerb Országos Önkormányzat nemzetiségi listáját vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az április 3-ai országgyűlési választásra.

Ez azt jelenti, hogy a magyarországi ruszin és a szerb nemzetiségnek szinte biztosan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választójuk érvényes szavazatot ad le a listájukra április 3-án.

Az országgyűlési választáson országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát akkor állíthat, ha a közgyűlés erről január 31-ig döntött. Továbbá szükséges a listaállításhoz a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása.

Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát

az április 3-ai országgyűlési választásra.

  • Az Országos Ruszin Önkormányzat esetében a listaállításhoz 12 ajánlás,
  • a Szerb Országos Önkormányzat esetében pedig hét ajánlás

is elég volt, de a nemzetiségek többségénél tíznél kevesebb érvényes ajánlásra van szükség a listaállításhoz.

Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük, a most nyilvántartásba vett ruszin listán tíz jelölt szerepel, a szerb listán pedig öt. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok február 26-án 16 óráig gyűjthetnek aláírást és addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél.

Azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, a ruszin és a szerb országos önkormányzat jogosulttá vált arra, hogy egy-egy tagot delegálhasson a Nemzeti Választási Bizottságba, azonban ezek a tagok csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×