eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia és felesége, Melissa Cohen távozik a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságáról a tiltott fegyverbirtokláshoz kapcsolódó ügyben tartott első büntetőtárgyalásról 2024. június 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

„Hunter Biden sem hazudhat egy szövetségi kérdőíven”

Az Egyesült Államokban megkezdődött az elnök fiának, Hunter Bidennek a pere, amit a súlyos politikai megosztottság közepette sokan a Trump-per ellenpólusának látják. Joe Biden fiát azzal vádolják, hogy drogfüggőként, illegálisan vásárolt fegyvert. Az elnök közölte: nagyon szereti a fiát.

Míg az amerikai liberálisok ünnepet ültek azután, hogy az esküdtek a múlt héten váratlanul gyorsan és egyetértésben bűnösnek mondták ki Donald Trump volt elnököt a „hallgatásipénz perben”, a konzervatívok szerint túlzó és a törvényekből fegyvert kovácsoló jogászkodással akarják elkaszálni elnökjelöltségét. Most fordult a kocka, és a demokrata érzelműek hozzák fel azt, hogy a Hunter Biden, az elnök fia ellen indított per valódi célpontja Joe Biden, illetve az ő újraválasztási kampánya.

Az ifjabb Bident azzal vádolják az ellene indított büntetőperben, hogy drogfüggőként, törvénysértő módon jutott lőfegyverhez.

Az 54 éves Hunter esetében súlyosabbnak számító, szövetségi vádakat fogalmaztak meg egy 2018. októberi revolvervásárlása miatt, illetve amiatt, hogy hazudott drogfüggőségéről egy Delaware állambeli bíróságon. (A fegyver vételekor érvényes törvény szerint egy kérdőíven kellett válaszolnia arról, hogy tiltott drogok – köztük marihuána – jogellenes felhasználója-e vagy függője-e.)

Az ügyészek szerint Hunter akkor egyértelműen drogfüggő – crack-kokain felhasználó – volt, de a „nem” mellé húzta be az X-et a kérdőíven. Napokkal később viszont azt mondta testvére özvegyének, akivel viszonya volt, hogy „várja a drogdílerét”. Memoárja egyes részeit is idézni akarják; Hunter például azt írta magáról: a nap 24 órájában drogoztam, 15 percenként cigarettáztam... minden energiám erre ment és a vásárlásukra, hogy etessem a szörnyet”.

„Senki sem hazudhat egy szövetségi kérdőíven, még Hunter Biden sem” – mondta a szövetségi ügyész, Derek Hines, minden bizonnyal utalva a Donald Trump perének végén elhangzott „senki sem áll a jog fölött” megjegyzésre.

Az ügyészek fel akarják használni a perben Hunter hírhedt laptopját is, amelyen szerintük egyértelmű bizonyítékok vannak a bűnösségéről, de a republikánusok szerint Hunter és apja állítólagos korrupt külföldi ügyleteiről is.

Joe Biden és második felesége, Jill, Hunter nevelőanyja „határtalan szeretetéről” biztosította Huntert a per első napján. Hunter korábban ártatlannak vallotta magát és azt állította: az igazságügyi minisztérium nem fair módon rászállt. A Politico című portál szerint

az elnököt egyre jobban aggasztja fia pere, aminek végén akár 25 év börtönre is ítélhetik.

Az ügyben pikáns részlet, hogy a demokrata szimpátiájú Abbe Lowell, Hunter ügyvédje korábban Ivanka Trumpnak és férjének, Jared Kushnernek is dolgozott. Ez még 2017-ben volt, amikor a Trump-családra azt akarták rábizonyítani, hogy orosz kapcsolataik voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×