eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Míg a Covid-járvány előtt mintegy 900 ezer embert érinthetett a probléma, a legutóbbi adatok már 1,2 millió függőről szólnak. Évente mintegy 2500, nyugtatón élő páciens szorul gyógykezelésre, háromnegyedük 45 év feletti, negyedük 70 évnél idősebb.

„2022-ben a 15 évnél idősebb lakosság 8-13 százalékának származott problémája a pszichoaktív szerek szedéséből”

– tájékoztatott Pavla Chomynová, a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ igazgatója. Hozzátette, hogy a gyógyszerfüggők az orvosi ajánlással szembemenve többször nyúlnak a tablettákért vagy az előírtnál nagyobb adagban alkalmazzák azokat, ezzel veszélyeztetve önmagukat és a környezetükben élőket. Többségük legális függőséget okozó szerekkel él, amelyeket egy közúti ellenőrzés során sem tud kimutatni a rendőrség. Kivéve, ha alkohollal és droggal fokozzák a hatásukat.

A szakemberek már régóta figyelmeztetnek a problémára, és felhívják a figyelmet arra, hogy ugyan a kormány 2021 óta szemmel tartja a helyzetet, mégsem foglalkozik a megoldásával. Pedig évente mintegy háromszázra tehető azoknak a száma, akik legális függőséget okozó gyógyszerek miatt kerülnek kórházba.

2022-ben többen haltak meg gyógyszer-túladagolásban Csehországban, mint kokainfogyasztás miatt.

Az emberek többségének az orvos írja fel a fájdalomcsillapításra, stresszoldásra, szorongás, álmatlanság, depresszió ellen alkalmazott pszichoaktív gyógyszereket, melyek nélkül sokan már nem tudják elképzelni az életüket, növelik az adagot és ördögi körbe kerülnek, amikor a tabletta már többet árt, mint használ.

A helyzet annál is inkább riasztó, mert egy fiatalok körében végzett friss felmérésből kiderült, hogy a cseh középiskolások 17 százaléka nem érzi jól magát és egyfajta hiányérzettel küzd. A libereci kerületben végzett felmérés legrémisztőbb adata, hogy a középiskolások tíz százalékának nincs kedve az élethez.

Leggyakrabban depresszióval küzdenek a fiatalok, negyven százalékukat érinti valamilyen formában a betegség.

Ezt követi a pánikroham, melyről a megkérdezettek harminc százaléka számolt be. A diákok több mint negyede táplálkozási zavarokkal küzd. A felmérést végző közösségi központ szerint az okok között felfedezhető a szülői nyomásgyakorlás és a digitális világ jelentette veszélyek, amelyekkel nem tud megbirkózni a fiatal generáció.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×