eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pozsony, 2024. március 23.Peter Pellegrini (k) jelenlegi parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje leadja voksát az államfőválasztás első fordulójában egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2024. március 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A magyar vidéken tartott ülése miatt bírálja a kormányt az ellenzék

A szlovák ellenzéki pártok felhívást címeztek a szlovákiai magyar kisebbséghez, hogy ne hagyja magát megvásárolni a kormány intézkedéseivel.

Az ellenzéki pártok bírálták, hogy a kormány szerdán tartott kihelyezett ülést a magyarok lakta Galántán. Az ellenzék szerint a kormányoldal így akarja megszerezni a magyar közösség támogatását a saját jelöltje, Peter Pellegrini számára az államfőválasztás második fordulójában.

A vártnál nagyobb különbségű eredmény született a szlovák köztársaságielnök-választás első fordulójában, de az előzetes várakozásoknak megfelelően végül Peter Pellegrini és Ivan Korčok között dől majd el, hogy ki lesz Szlovákia következő köztársasági elnöke. A második forduló előtt a szlovákiai magyar választók is újra kiemelt figyelmet kaphatnak.

Ezt jelzi, hogy Peter Pellegrini már a választás másnapján tárgyalásokat folytatott a Magyar Szövetség vezetésével,

szerda este pedig már a kelet-szlovákiai Királyhelmecen kampányolt, miután a Magyar Szövetség elnöke, Forró Krisztián hivatalosan is bejelentette, hogy őt támogatja majd az április 6-i második fordulóban.

Igor Matovič volt szlovák miniszterelnök, az ellenéki Slovensko mozgalom vezetője szerint Peter Pellegrini, a koalíciós Hlas párt elnöke az államfőválasztás előtt megvásárolja a magyar politikusokat, és rajtuk keresztül meg akarja vásárolni a szavazóikat is. „Bízom benne, hogy a magyar választók emlékeznek arra, hogyan viselkedett velük és a közösségükkel a Smer, és nem hagyják magukat megvásárolni” – jelentette ki Igor Matovič. Leszögezte, hogy Robert Fico és Peter Pellegrini eddig egyáltalán nem törődött a magyar kisebbséggel.

Például a kormányprogramban egyetlen sor sem foglalkozik a szlovákiai magyarokkal,

egyetlen célkitűzést sem jelöl meg velük kapcsolatban. „Robert Fico állampolgársági törvénye miatt 4500-an – köztük magyarok – veszítették el szlovák állampolgárságukat, elűzték az országból Malina Hedviget, akinek a megverését ráadásul a szlovákiai magyarok elleni uszításra használta fel a Smer” – mutatott rá Grendel Gábor, a Slovensko mozgalom magyar képviselője.

A másik ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritás hozzátette, olcsó politikai színjáték a magyar vidéken tartott kihelyezett kormányülés, és a jelenlegi kormányt mindig csak a választások előtt érdeklik a régiók. „A szerdai kormányülés egyetlen célja az volt, hogy megpróbálják megszólítani a magyar közösséget, és megszerezni a szavazatait Peter Pellegrininek. Aztán az elnökválasztás után megint megfeledkeznek a kisebbségekről és a régiókról” – összegezte Branislav Gröhling, a liberális párt elnöke.

Milan Majerský, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke szerint is a Robert Fico által a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásba irányított gyors segítségért cserébe

azt várják a Magyar Szövetségtől, hogy Pellegrinit támogassa Ivan Koečokkal szemben az április 6-ára kiírt elnökválasztás második fordulójában.

„Pellegrini hagyjon fel a Dél-Szlovákiában élő szavazók megvásárlásával, és végre azzal is törődjön, mi van a Szepességben, Árvában, Liptóban és a keleten élőkkel” – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Címképünkön Peter Pellegrini

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×