eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Hunter Biden, az amerikai elnök fia (j2) ügyvédje, Abbe Lowell (j) társaságában a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságára érkezik meghallgatásra 2023. október 3-án. Hunter Bident tiltott fegyverbirtoklás bűncselekményével vádolják.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

„Megalapozatlan a republikánusok vádeljárási kísérlete” - mondta meghallgatásán Joe Biden elnök fia

„Maguk vadásznak rám” – ezt mondta a republikánus többségű képviselőház bizottsága előtti zárt meghallgatásán Joe Biden amerikai elnök fia. Hunter Biden szerdán megalapozatlannak nevezte az apjával szemben tervezett vádeljárást. Szvetnik Endre összefoglalója.

Hunter Biden szerint elfogult és pártpolitikai üldözés folyik a családja ellen. Erről egy zárt ajtók mögötti, hat órán át zajlott kongresszusi meghallgatáson beszélt

„Az Önök bizottságai több mint egy éve vadásznak rám az apám elleni pártos politikai hajszában” - mondta az ifjabb Biden a meghallgatás előtt nyilvánosságra hozott előre előkészített vallomása szerint.

„Nincsenek bizonyítékaik az apámmal kapcsolatos alaptalan és Trump-párti összeesküvések alátámasztására, mert egyszerűen nincsenek" – hangoztatta Hunter Biden, majd távozásakor „nagyszerűnek” nevezte a meghallgatást.

A republikánusok, akik kis többséggel uralják a képviselőházat, még azután is folytatják a vádeljárást előkészítő vizsgálatot, hogy a vádjaikat alátámasztó kulcsfigurát hazudozással vádolta meg az FBI.

A nyomozók az 54 éves Hunter Biden üzleti tevékenységéről - többek között a kínai CEFC cégnél és az ukrán Burisma energetikai vállalat igazgatótanácsában betöltött szerepéről -, valamint magánéletéről kérdezték. (Utóbbi cégnél több tízezer dollárt keresett havonta).

Az ifjabb Biden ügyvédje, azt mondta: „A republikánus képviselők hosszabban akartak ügyfelem egykori függőségéről beszélni, mintsem hogy olyan kérdést tegyenek fel, aminek legalább valami köze van ahhoz, amit ők vádeljárási vizsgálatnak neveznek”.

Hunter Biden nyilvánosan beszélt a kokainfüggőséggel való múltbeli küzdelmeiről.

A kongresszusi republikánusok egy volt FBI-informátor állításaira hivatkozva vizsgálják a Biden család üzleti ügyleteit. Ezt a forrást vádolták meg hivatalosan hazudozással és ügyészek arra is figyelmeztetettek, hogy Alexander Smirnov kapcsolatban állt az orosz titkosszolgálattal.

A republikánusok azt állították a meghallgatás után, hogy Hunter Biden vallomásában vannak egymásnak ellentmondó dolgok. Ezért a következő lépés az, hogy nyilvános meghallgatást rendeznek, amelyre ismét beidézik Huntert.

„Azt hiszem, ez egy nagyszerű meghallgatás volt” - mondta James Comer, a kongresszusi alsóház felügyeleti bizottságának, hozzátéve: "Így ez a vádemelési vizsgálat most a következő fázisba lép, ami egy nyilvános meghallgatás lesz".

A republikánusok azt állítják, hogy a demokrata Biden és családja jogszerűtlenül húzott hasznot azokból a politikai döntésekből, amelyekben Biden alelnökként részt vett Barack

Obama elnök kormányzása idején. Eddig nem mutattak be bizonyítékokat ezen állítások alátámasztására. A Fehér Ház tagadta a vádakat és azt állítja, hogy a vizsgálat politikai indíttatású. A legtöbb tanú, aki a vizsgálat során tanúskodott, azt mondta, hogy az elnök nem volt érintett, és sem közvetlen, sem közvetett pénzügyi érdekeltsége nem volt családja üzleti tevékenységében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×