eur:
389.72
usd:
362.72
bux:
68112.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Matteo Salvini olasz belügyminiszter a 2019-es módosított költségvetési törvénytervezet szenátusi szavazása előtt, 2018. december 23-án hajnalban Rómában.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Az oroszok már az olaszok spájzában vannak?

Erős pozíciókat szerzett az olaszországi radikális jobboldal körében Moszkva. Ezt állítja egy brit lap, megismételve más kiadványok néhány évvel ezelőtti állításait. Közben Giorgia Meloni kormánya Ukrajna mellett állt ki.

Azt, hogy a Kreml barátokat keres – és talál – olasz radikális jobbos körökben, már egy ideje pedzegetik. Még az ukrajnai invázió előtt, 2018-ban Moszkvába látogatott az Északi Liga küldöttsége.Az Insider című, orosz témákkal foglalkozó oknyomozó portál szerint – a cikkírók közt van a Bellingcat média és közösségi médiafigyelő tagja, Christo Grozev – Matteo Salvini pártja pénzügyi támogatókat keresett „Kreml-közeli forrásokból”.

A kiadvány szerint a Vörös tér mellett álló Metropol szállóban tartott megbeszélésen az FSZB egyik tisztje is részt vett, aki egy meg nem valósult olajüzlet részeként, 65 millió dollárt próbált juttatni a Ligának. Az illető az úgynevezett ötödik szolgálat embere volt, amelynek feladata „a külföldi demokráciák aláásása”.

Az állításokat egy titkos felvételre alapozza az Insider. Azt is írta, hogy Salvini 2022 májusában is Moszkvába akart utazni, de az utat törölték, mert kiderült, hogy a római orosz nagykövetség fizette a repülőjegyeket. Az oknyomozó oldal megemlíti a hasonló nevű Gianluca Savoinit, akit főnöke „oroszországi serpájának” neveznek és aki a „Putyin elnök ideológusának” tartott Alekszandr Dugin nacionalista filozófus régi ismerőse.

A február elején megjelent Insider-cikk mellett most a Financial Times is a Kreml olaszországi próbálkozásairól ír. A lap megemlíti az orosz gyártású Tanú című filmet, amelyben ukrán katonák a Mein Kampfot lengetve Hitlerre tesznek esküt. A filmet tavaly „üres oroszországi mozikban játszották és most Moszkva-barát olasz csoportok szervezik itáliai vetítéseit”.

A brit lap szerint az „orosz propaganda események” és a mögöttük álló hálózat rávilágít a Kijev-párti jobboldali miniszterelnök, Giorgia Meloni és koalíciós partnere, a Matteo Salvini-féle Liga közötti feszültségekre.

Lia Quartapelle, a lap által idézett balközép képviselő az ötletet elvető megfogalmazása szerint „azt próbálják terjeszteni, hogy lehetséges a béke és meg lehet állapodni Putyin Oroszországával”, ami szerinte „előkészíti a talajt a jobboldali és baloldali erők számára, hogy felfüggesszék Ukrajna segélyezését, ha nincs békefolyamat”.

Palmarino Zoccatelli üzletember, volt Liga-tag és saját bevallása szerint Putyin csodálója olasz hallgatóságok előtt áll ki az ukrajnai invázió mellett, mert szerinte Moszkva „védi a hagyományos értékeket, amelyeket a Nyugat kezd teljesen feladni”.

A Vento dell’Est – Keleti szél – nevű szervezet pedig az FT szerint több mint 30 konferenciát és tüntetéseket is tartott, amiért megfogalmazása szerint Olaszország támogatja „a bűnöző kijevi rezsimet”. A csoport a 80-as évek végi amerikai–szovjet enyhülés közepette tartott „televíziós hidak” mintájára videón összekötött egy olasz középiskolát az orosz ellenzőrzésű Donbász egyik iskolájával. Viszont tiltakozások miatt kénytelen volt törölni egy Alekszandr Duginnal tervezett videokonferenciát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×