eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mesefigurák társaságában talál menedéket ukrán zászló alá bújva egy kislány ChemiS kazah származású, Csehországban élő utcai művész prágai falfestményén 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Érdekes adatokat közölt Prága a Csehországba érkezett ukrán menekültekről

A Csehországban élő ukrán menekültek mintegy 61 százaléka képesítésén aluli munkát végez. Január végén több mint 383 ezer ukrán menekült élt hivatalos engedéllyel Csehországban. A kormány közben úgy határozott, hogy a továbbiakban sem ad ki vízumot és tartózkodási engedélyt orosz és fehérorosz állampolgároknak Oroszország folyamatos ukrajnai agressziója miatt.

A hivatalos engedéllyel Csehországban tartózkodó 383 ezer ukrán menekült közül mintegy 120 ezer már talált állást a háború két évvel ezelőtti kirobbanása óta. Klára Šimáčková Laurenčíková cseh ombudsman szerint a nyelvtudás hiánya és a képzettség elismerésének problémái miatt ütköznek a legtöbb akadályba az ukrán munkakeresők. A Menekülteket Segítő Szervezet igazgatója ennek ellenére is azt mondja, hogy az ukrán menekültek beilleszkedése a cseh társadalomba sikertörténetnek számít. Martin Rozumek megjegyezte, hogy az ukrán menekültek nagy része olyan szakmában dolgozik, ahol munkaerőhiány van, ami nagy segítséget jelent a cseh gazdaságnak. Azt is hozzátette azonban, hogy

az ukrán menekültek 58 százaléka különböző okokból a szegénységi küszöb alatt él, vagy hogy a középiskolás korú ukrán gyerekek fele nem jár középiskolába.

Az ukrán menekültek között mintegy 98 ezer gyermek van, közülük több mint 50 ezren járnak rendszeresen iskolába. A nyelvtanulást egy évig támogatja az állam, a programot azonban a szakemberek szerint meg kellene hosszabbítani. Az ombudsman emellett az egyik legfontosabb kormányzati feladatnak nevezte az ukrán menekültek beilleszkedését a cseh társadalombiztosítási rendszerbe, illetve a menekültek hosszú távú lakhatásának biztosítását. A felmérések ugyanis azt jelzik, hogy az ukrán menekültek mintegy 70-75 százaléka tartósan Csehországban szeretne maradni, illetve letelepedni.

A cseh fővárosban szombaton délután lesz egy civil segélyszervezetek által meghirdetett tömegmegmozdulás, amelyen Ukrajna melletti kiállásuknak adnak hangot a résztvevők. Az Óváros téri megmozduláson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint videóüzenetben mond köszönetet a csehek által nyújtott támogatásért. A háború kezdete óta 66 cseh civil szervezet több mint 7 milliárd cseh koronát költött a Csehországban tartózkodó ukrán menekültek megsegítésére. A cseh állampolgárok 3 milliárd koronával járultak hozzá a gyűjtésekhez.

A cseh kormány közben a héten úgy határozott, hogy a továbbiakban sem ad ki vízumot és tartózkodási engedélyt orosz és fehérorosz állampolgároknak Oroszország folyamatos ukrajnai agressziója miatt. A kabinet röviddel a háború kezdete után döntött úgy, hogy felfüggeszti a vízumkiadást. Prága tavaly márciusban egy évre meghosszabbította ezt a szabályozást. „Az e héten ismételten meghosszabbított kormányrendeletnek pedig már nincs időkorlátja” – mondta Petr Fiala miniszterelnök, miközben hangsúlyozta, hogy gondolni kell azokra az oroszokra és fehéroroszokra is, akik ellenzik Vlagyimir Putyin rendszerét. Hozzátette, hogy a tilalom már most is sok kivételt tartalmaz, de kabinetje tovább dolgozik a szabályozáson.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×