eur:
389.73
usd:
362.79
bux:
67992.7
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Bratislava, Slovakia. Grassalkovich Palace - seat of the President of Slovakia. Governmental building
Nyitókép: Varsescu/Getty Images

Durvul a hangnem Pozsonyban

Robert Fico szlovák miniszterelnök amerikai szolgának nevezte az államfőválasztáson induló Ivan Korčokot, az elnökválasztáson való indulását a múlt pénteken hivatalosan is bejelentő Peter Pellegrini mögé viszont pártjával, a Smerrel együtt támogatja.

„A Smer vezetősége egyöntetűen úgy határozott, hogy a párt Peter Pellegrinit, a Hlas elnökét támogatja a köztársaságielnök-választáson” – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a közszolgálati rádió hétvégi vitaműsorában.

„Ő nem Amerika szolgája, mint Ivan Korčok, hanem egy olyan ember, akinek van saját véleménye, és megosztás helyett az egyesítés a célja”

– mondta Robert Fico, hozzátéve, hogy Pellegrini mellett szól a nemzetközi tapasztalata, a jó kapcsolatai, és hogy erős baloldali érzelmű ember. A Smer nyilvános rendezvényt is szervez Pellegrini támogatására.

Peter Pellegrini, a hármas kormánykoalíció második pártjának, a Hlasnak az elnöke pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy megméretteti magát az államfői székért. Elmondta, hogy ha megnyerné a választást, akkor lemondana a Hlas elnöki posztjáról és a parlament házelnöki székéről is. Úgy véli, az elnök nem lehet sem kormánypárti, sem ellenzéki.

Szerinte téves az az elképzelés, hogy a köztársasági elnöknek ellensúlyoznia kell a kormányt.

„Személyesen fogom garantálni, hogy Szlovákia továbbra is erős tagja legyen az Európai Uniónak és a NATO-nak. De olyan szuverén külpolitikát fogok folytatni, amely elsősorban a szlovák nemzeti érdekeket védi” – jelentette ki Peter Pellegrini.

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legújabb, január 11. és 16. között végzett felmérése szerint Pellegrini támogatottsága az elnökválasztás első körében ugyan maradt 41 százalékos, ám Ivan Korčoké 38 százalékra jött fel a novemberi 30 százalékról. A volt külügyminiszter tavaly augusztus végén jelentette be, hogy indul az államfői tisztségért. Több mint 40 ezer támogatói aláírást gyűjtött össze, hogy elindulhasson a választáson.

„Az fog eldőlni, hogy olyan ember kerül-e az államfői székbe, aki a miniszterelnök asszisztenseként fog működni, vagy olyan, aki egyrészt képes az együttműködésre, de arra is, hogy világos álláspontot képviseljen, és egyértelműen szembehelyezkedjen azokkal a dolgokkal, amelyek nincsenek rendben” – jelentette ki az ellenzék támogatását élvező Ivan Korčok, aki megválasztása esetén függetlenséget és pártatlanságot ígér.

Szlovákiában a köztársasági elnökválasztás első fordulóját március 23-án tartják. A választás első fordulójában az a jelölt szerezheti meg az államfői posztot, aki megkapja az összes szavazásra jogosult választópolgár voksának több mint felét. Amennyiben ez egy jelöltnek sem sikerül, a második fordulóba a két legjobb eredménnyel rendelkező jelölt jut. A második fordulóban a győzelemhez már elégséges a választáson részt vevő szavazópolgárok többségének voksa. Amennyiben második fordulóra is sor kerülne, azt április 6-án tartják meg. A jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Čaputová megbízatási időszaka 2024. június 15-én jár le, Čaputová már korábban bejelentette: nem indul az idei megmérettetésen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×