eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Peter Pellegrini korábbi szlovák kormányfőt, a Hang - Szociáldemokrácia párt vezetőjét sminkelik a szlovákiai választásokat megelőző televíziós vita szünetében Pozsonyban 2023. szeptember 21-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A volt kormányfő is bejelentkezett az elnöki székért Szlovákiában

Az egykori szlovák miniszterelnök, jelenlegi házelnök, Peter Pellegrini is elindul a szlovák elnökválasztáson, aminek jelenleg ő a legnagyobb esélyese. Pellegrini azt ígéri, elnökként mindenkit képviselni fog, és pártokon felülálló személy lenne.

„Politikai pályafutásom alatt már többször is végigjártam a hazánkat. Ha valamit igazán tisztán hallottam az elmúlt három évben az emberektől, az az volt: elegünk van a politikai konfliktusokból” – mondta szülővárosában, Besztercebányán tartott rendezvényén Peter Pellegrini, a szociáldemokrata Hlas–SD elnöke, egyben a Szlovák Nemzeti Tanács jelenlegi házelnöke, aki hivatalosan is bejelentette: megméretteti magát a márciusi szlovák elnökválasztáson.

Az újdonsült elnökjelölt-aspiráns – akinek kampányszlogenje a Szlovákiának békére van szüksége! – ezenkívül arról is beszélt, hogy elnökként az alkotmány szövegét követve pártokon felülálló személy lenne – ugyanakkor azt még korábban bejelentette, hogy párelnöki és házelnöki pozíciójáról nem mond le azonnal – számolt be az Index.

Mostani bejelentése után Peter Pellegrini egy sűrű mezőnybe csatlakozik, hiszen rajta kívül már kilencen jelentették be – köztük a Most-Híd nélküli magyar egységpárt, a Szövetség színében a pártelnök Forró Krisztián is –, hogy elindulnak a márciusi elnökválasztáson, ahol a szlovákok arról döntenek, ki vegye át az egy ciklus után visszavonuló Zuzana Caputová helyét.

Közülük mindössze Pellegrini és a liberális Progresszív Szlovákia színeiben a Matovic- és Heger-kormányokban külügyminiszteri posztot ellátó Ivan Korcok mondhatja el magáról, hogy két számjegyű támogatottsággal bír – olvasható egyebek mellett.

Az elnökválasztás első fordulóját március 23-án rendezik. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, a két legtöbb szavazatot szerző jelölt két héttel később, április 6-án méretteti meg magát ismét.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×